Slovenija
12 ogledov

Vlada in sindikati za pogajalsko mizo

PAS IN VARČEVANJE Shutterstock
Vlada in sindikati prihodnji teden za pogajalsko mizo. Stališča bodo težko zbližali, sindikati vladne varčevalne predloge ostro zavračajo. Kompromis bo treba najti do konca leta.

Vladni pogajalci in predstavniki sindikatov javnega sektorja so se sestali že v četrtek; razpravo so po dobrih dveh urah zaključili brez zbližanj. Jasno je le, da se bodo sindikati z vsemi silami upirali vladnemu predlogu.

Trenutni vladni predlog vključuje podaljšanje varčevalnih ukrepov, ki veljajo do konca leta, ob tem pa še nekatere dodatne, s katerimi bi obseg stroškov dela zmanjšali za še tri odstotke. Tako tudi v letu 2015 ne bi bilo napredovanj, redne delovne uspešnosti, regres bi bil izplačan v znižani višini, v dodatno pokojninsko zavarovanje pa bi vplačevali znižane premije. V veljavi bi ostala spremenjena plačna lestvica z znižanimi vrednostmi plačnih razredov.

Poleg tega vlada predlaga ukinitev dodatka za stalnost in dodatka za specializacijo, magisterij ter doktorat. Znižati želi dodatek za delovno dobo, delo v nedeljo ter ob praznikih.

V sindikalnih vrstah so ostri, slišati je bilo celo besedo “upor”, ki jo je za Žurnal24.si omenil prvi mož zdravniškega sindikata Konrad Kuštrin, ki je govoril na temo predlaganega odvzema nedeljskih dodatkov. Glede odvzema the dodatkov so se ostro odzvali tudi v obeh policijskih sindikatih, gasilci, medicinske sestre.

Sindikati so vlado že pred jutrišnjimi pogajanji opozorili, da ne morejo iti nižje od zadnjega predloga, ki jim ga je ponudila še prejšnja vlada in ki v plače dodatno ne posega. Preostali trenutno predlagani ukrepi pa zanje niso sprejemljivi. V odgovoru, ki ga bodo pripravili do prihodnjega tedna, bo verjetno ostala tudi zahteva po sprostitvi napredovanj, je že po četrtkovem sestanku povedal predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.V konfederaciji usklajujejo predlog odgovora.

Zbližanja stališč vsekakor še ni pričakovati kmalu, bodo pa vlada in sindikati morali sprejeti kompromis najpozneje do novega leta. Kompromis je neizogiben, pri čemer minister Koprivnikar izpostavlja "v tej vojni smo skupaj". 

Komentarjev 1
  • mph 00:00 27.oktober 2014.

    Če ne bi bilo sindikatov (pa ne, da so v zgodovini vedno odigrali svetlo vlogo), bi zdaj verjetno že imeli uzakonjeno nazaj sužnjelastništvo.