Slovenija
29 ogledov

Vlada in sindikati zaenkrat pri poslovniku

Drago Ščernjavič je ogorčen nad ravnanjem vlade mimo javnega sektorja. Žurnal24 main
Vlada in sindikati javnega sektorja se na današnji seji, na kateri naj bi začeli pogajanja o varčevalnih ukrepih, še niso pogovarjali o vsebini, temveč le o poslovniku, so po seji povedali predstavniki obeh strani. Pogovore bodo nadaljevali v četrtek popoldne, ko naj bi poslovnik uskladili.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je po seji povedal, da so se danes "pogovarjali o tem, kako se bodo pogovarjali, o poslovniku, ki ureja način dogovarjanja in usklajevanja".

"Občutek je kar dober," je še povedal in dodal: "O vsebini pa se še nismo pogovarjali".

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je povedal, da je prvi krog pogajanj potekal v usklajevanju novega poslovnika, ki ga je predlagala vlada in se "precej razlikuje" od tistega, ki so ga uporabljali do zdaj.

Kot prav, so sindikati danes ugotovili, da je vlada predlagala tudi nekaj novih ukrepov, saj da teh prejšnji teden ni predstavila na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Pojasnil je, da natančno ne vedo, kdaj je vlada te ukrepe sprejemala, so pa našteli "sedem ali osem" pomembnih ukrepov, ki so jih videli prvič. Med njih spadajo "ločeno življenje, jubilejne nagrade in odpoved pogodb za izobraževanje zaposlenih v javnem sektorju".

"To je bilo nekoliko nerodno za začetek pogajanj, predvsem za utrjevanje zaupanja", je še povedal Štrukelj. Na vprašanje, ali bodo govorili tudi o morebitni stavki, pa je dejal: "To ni izključeno."

Sestanek o varčevalnih ukrepih

Današnji sestanek naj bi bil sicer namenjen le usklajevanju varčevalnih ukrepov na področju javnega sektorja, ki pa predstavljajo največji in s tem najpomembnejši del varčevalnega paketa.

Na tem področju izhodišča vlade predvidevajo znižanje plač (vključno s plačami funkcionarjev) za 15 odstotkov do konca leta z možnostjo hitrejše odprave plačnih nesorazmerij.

Prav tako letos javnim uslužbencem ne bi izplačali regresa, drugo leto pa bi regres izplačali polovično. Spremenili bi tudi način izplačila za prevoz na delo in prehrano ter znižali kilometrino za službene poti in dnevnice.

Povečano število učencev

Glede osnovnega šolstva sta med gradivom zapisana dva večja ukrepa – povečanje števila učencev v oddelkih z 28 na 30 učencev in sprememba normativa za svetovalne delavce in knjižničarje.

Dozdajšnji odzivi sindikatov so do predlaganega paketa večinoma kritični.

Danes so se nanj kritično odzvali tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, v katerem so, kot so sporočili, danes tudi že začeli zbirati podpise članov in drugih zaposlenih v zdravstveni dejavnosti in dejavnosti socialnega varstva za podporo splošni stavki v obeh dejavnostih.

Predlaganim ukrepom, kot so zapisali v izjavi za javnost, nasprotujejo tudi v sindikatu ministrstva za obrambo. Po njihovem mnenju bodo namreč predlagani ukrepi drastično posegli v pravice zaposlenih v obrambnem resorju. Med drugim nasprotujejo znižanju povrnitve stroškov za prevoz na delo, znižanje plač za 15 odstotkov, neizplačilu regresa v letu 2012 in polovičnem izplačilu regresa v letu 2013.

Ob tem dodajajo, da imajo v primeru enostranskega poseganja v zakon "legitimno pravico in mandat, da se upremo in izvedemo vse, tudi najbolj skrajne ukrepe, da zaščitimo naše interese, ne glede na zakonske omejitve stavke".

SVOZ: Varčevalni ukrepi bodo prizadelo le delavce

Varčevalnim ukrepom nasprotujeta tudi Sindikat vojske, obrambe in zaščite (SVOZ) ter konferenca sindikatov upravnih enot, ki deluje znotraj Sindikata državnih organov Slovenije. V SVOZ menijo, da bodo varčevalni ukrepi prizadeli le delavce oziroma najnižji sloj, v omenjeni konferenci pa nasprotujejo predvsem znižanju plač v javnem sektorju za 15 odstotkov, neizplačilu regresa ter nižanju povračila stroškov za prevoz na delo.

Komentarjev 3
  • nina 23:30 27.marec 2012.

    a ti jih boš izbiral kje v kiku?

  • nina 23:28 27.marec 2012.

    dobro bi bilo ,da se enkra v Sloveniji v zgodi vstaja. kdaj se bo nehalo "zezat in metat pesek v oči je narod sploh še priseben a nevidi kaj se dogaja je treba poklicat druge s tujine ali kaj.

  • Trsten 16:05 27.marec 2012.

    Kar na cesto pojdite in protestirajte, da bomo še to leto šli v bankrot. Potem bomo mi javne uslužbence sami izbrali. Vi ste ena banda sedečih lenuhov.