Slovenija
12 ogledov

Vlada in zdravniki za pogajalsko mizo

04102007_bobo_zdravniki_h Žurnal24 main
Predstavniki sindikata zdravnikov in zobozdravnikov se bodo pogajali z vlado o stavkovnih zadevah. Če dogovora ne bo, bodo 18. aprila stavkali.
 
 

Osnovno izhodišče pa je, da "lahko gremo največ do tam, do koder ni ogrožena bilanca ZZZS in do koder niso ogrožene pravice pacientov.

Gregor Virant

 
"Usmerjeni smo v iskanje kompromisa. Zaenkrat smo precej daleč narazen. Na vladni strani imamo še nekaj manevrskega prostora, da se približamo sindikalnemu predlogu, in računamo, da se bo tudi Fides nam približal," je včeraj dejal minister za javno upravo Gregor Virant.

Po besedah ministra Fides zahteva 30-odstotni dvig plač, kar pomeni 80 milijonov evrov več na leto, to pa je po ministrovih besedah za ZZZS nevzdržno. Kaj je vzdržno, ni povedal. " O tem, kje je tista meja, do koder lahko gremo", ne bi javno govoril, ker je del pogajalske taktike, je dejal.

V sindikatu pravijo, da je to politizacija problema in napovedujejo, da bo stavka preklicana, če bodo do 17. aprila sklenili poseben tarifni del kolektivne pogodb in bo vladna pogajalska skupina ponudila zadostna jamstva, da se bo novi plačni sistem v javnem sektorju uporabljal od 1. maja letos dalje.

Fides je odločitev o napovedi stavke sprejel v petek na izredni skupščini sindikata. V primeru stavke bodo vsem bolnikom zagotovili nujno zdravniško pomoč, otroci do 18. leta ter bolniki, starejši od 65 let pa bodo deležni vseh zdravstvenih storitev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.