Slovenija
30 ogledov

Vlada išče rešilno formulo

Karl Erjavec ob svojem odstopu v državnem zboru. Žurnal24 main
Pokojninska reforma. DeSUS o izstopu ne razmišlja več. Bo pa sprejem pokojninske reforme pogojeval s sprejetjem proračuna za prihodnji dve leti.

Prepričevanje. Formula za usklajevanje pokojnin v pokojninski reformi je za DeSUS še vedno takšen problem, da jim jo je na izvršilni odbor stranke prišel predstavljat kar minister za delo Ivan Svetlik.

Kot je po srečanju dejal Svetlik, bo vlada pokojninsko reformo obravnavala 9. septembra. V njem pa bo tudi predlog vlade o 60-odstotnem usklajevanju pokojnin s plačami in 40-odstotnem usklajevanju z inflacijo.

Minister Svetlik je bil po odhodu iz izvršilnega odbora stranke DeSUS videti zadovoljen. Povedal je, da končnega dogovora o formuli za usklajevanje pokojnin še niso dosegli. DeSUS sicer vztraja pri formulu 80:20, za obe strani pa naj bi bila sprejemljiva formula 70:30.

Na vprašanje, če je zdaj na mizi predlog 70:30, je Erjavec dejal, da vlada tega ne podpira. Glede zamrznitve pokojnin je vrh DeSUS-a sklenil, da temu nasprotujejo. "Cenimo napore vlade za izhod iz krize, vendar ne moremo pristati, da bodo ceno zanjo nosili upokojenci."

Potem ko je opozicijski prvak SDS Janez Janša napovedal, da bodo podprli pokojninsko reformo, je minister Svetlik na vprašanje, ali se je pogajal z SDS, dejal, da se on sam ni pogajal. Na vprašanja, ali je lažje dobiti glasove 27 poslancov SDS kot pet glasov DeSUS, pa je odgovoril: "Z glasovi ne bomo kupčkovali." "Dnevnega reda seje še nisem videl," pa je Svetlik odgovoril na vprašanje, ali bo jutri vlada obravnavala tudi Vegrad.

Glede na to, da ima pokojninska reforma dovolj podpore v parlamentu, pa je Erjavec dejal, da bodo uskladitev pokojninske reforme pogojevali s sprejetjem proračuna za prihodnji dve leti, ki bosta zelo omejevalni. "Če ne bo glasov DeSUS-u, tak proračun ne more biti sprejet."

Čeprav je minister Svetlik dejal, da bo vlada v državni zbor poslala formulo usklajevanja 60:30, pa je Erjavec dejal,da se bo na to temo pokojninske reforme jutri sestal s finančnim ministrom Francijem Križaničem.

Erjavec obrnil ploščo
Predsednik DeSUS Karl Erjavec je po včerajšnjem kolegiju premierja zaigral na popolnoma drugačne strune kot zgodaj poleti, ko je grozil z izstopom iz koalicije. DeSUS pokojninske reforme brez kompromisne rešitve ne bo podprl, a z izstopom iz koalicije ne grozi več. "Politika se spreminja iz dneva v dan," je Erjavec odgovoril na vprašanje, kdaj so se pogovori znova zapletli.

Sicer pa po Erjavčevem vezanje zaupnice na pokojninsko reformo, o čemer je bilo govora po ponedeljkovem predsedstvu SD, za Boruta Pahorja ni več opcija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.