Slovenija
1418 ogledov

Vlada je podaljšala ta ukrep

vlada seja Kabinet predsednika vlade
Vlada je s sklepom podaljšala ukrep subvencioniranja čakanja na delo doma do konca septembra.

Odločitev je prek Twitterja sporočil minister za delo Janez Cigler Kralj. "Stanje na tregu dela nakazuje na to, da je ukrep za delavce in delodajalce še vedno potreben. Za mesec september 2020 so potrebna sredstva ocenjena v višini 16,5 milijona evrov. Ocena temelji na predpostavki, da bo prihodnji mesec v shemo predvidoma vključenih 30.000 delavcev.

Cigler Kralj se je sicer še v začetku tedna nagibal k umiku čakanja na delo oz. preusmeritvi gospodarstva na ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Kot je dejal za STA, take pobude dobiva tudi od zunaj. Hkrati je izpostavil, da nekatere panoge še niso res zaživele in da jih ne želi pustiti na cedilu. K podaljšanju čakanja na delo so ga v torek pozvali tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

"Trenutno je na začasnem čakanju na delo še vedno veliko število delavcev, kar kaže na to, da v nekaterih panogah še vedno ni zaznati okrevanja ali pa to ni dovolj močno za zagotovitev polne izkoriščenosti kadra," so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Kot so poudarili, bo ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo po njihovi oceni tudi v prihodnje zmanjšal tveganje, da bi se podjetja z upadom poslovanja odločala za odpuščanje delavcev.

Brezposelnih več kot lani

Učinki interventnih ukrepov na trg dela so po njihovih besedah pozitivni, saj se je brezposelnost po strmi rasti v prvi polovici leta julija in avgusta začela zniževati. "Kljub temu število registriranih brezposelnih še vedno ostaja višje kot lani," so opozorili in spomnili, da je bilo konec julija v evidenci brezposelnih 89.397 oseb, kar medletno pomeni rast za 24,4 odstotka. "Spodbudni pa so podatki o številu odjav iz evidence brezposelnih zaradi razloga zaposlitve, saj je v zadnjem času tudi več objav prostih delovnih mest," so zapisali.

slovenija 27.09.10, zavod, zavod za zaposlovanje, delo, iskalci dela, brezposeln | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ukrep subvencioniranja čakanja na delo doma v koronski krizi velja za temeljnega za zaščito trga dela. Predvidel ga je že prvi interventni zakon, ki je bil uveljavljen marca, v še bolj ugodni obliki pa tudi vsi nadaljnji protikoronski svežnji. Četrti protikoronski zakon je v veljavi od 11. julija, shemo čakanja pa je predvidel do konca julija z možnostjo mesečnega podaljšanja s sklepom vlade najdlje do konca septembra.

Kaj bo po septembru, ni znano, iz vrst delodajalcev pa že prihajajo pozivi, da naj bo ukrep na voljo do konca letošnjega leta.

Do delnega povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo so sicer upravičeni delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki letos zaradi epidemije medletno upadli za več kot 10 odstotkov. Subvencija znaša 80 odstotkov plače zaposlenega.

Doslej nakaznih 258,5 milijona evrov

Po podatkih, ki jih je STA posredoval Zavod RS za zaposlovanje, so delodajalci za ukrep subvencioniranja čakanja na delo do vključno torka posredovali 71.842 vlog za 390.903 zaposlene. Po zadnjem, četrtem protikoronskem zakonu, ki je shemo čakanja omogočil za julij in avgust, so oddali 14.903 vloge za 50.919 zaposlenih.

Skupaj je doslej zavod delodajalcem za povračila nadomestil plače zaradi čakanja nakazal 258,5 milijona evrov, nova tranša, ki bo znova zajela mesece marec, april, maj in junij, pa je napovedana za petek. Prva nakazila za čakanje na delo v juliju so predvidena 10. septembra.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
 • trockenbau 18:23 27.avgust 2020.

  Joj, kako ste eni komentatorji perverzni. Vlada pomaga vsem, ne glede na politicno pripadnost. Nikoli se se kaj podobnega ni zgodilo. Sram me je, da tega ne cenite in se povrhu se norcujete. Ste taki turisticne bone ze pokoristili?...aja po ...prikaži več vase, saj to nic ni. Brez veze, padlo z lune, vlada si s tem ne zasluzi vsaj pohvale, a ne? Prej so nas pa kradli vsaj 25 let v Slo, sicer pa skupaj 75 let komunisti, pa je vse ok. A NE?

 • Avatar Leon
  Leon 15:38 27.avgust 2020.

  Podaljšali so ukrep iskanja 20.000 Slovencev na Hrvaškem ,ki jih pogreša Hojs ! Morda pošljejo letalonosilko na Hrvaško za reševanje državljanov .

 • NeAnonimni 13:07 27.avgust 2020.

  Lahko je si je s tujim dnarjem rit brisat.. ampak na koncu bomo to mnogokratno preplačali. Bog ve koliko jih "čaka", dobi pomoč države in še plačo..