Slovenija
1543 ogledov

Vlada je sodnikom vrgla nekaj drobtinic, kako se bodo odzvali?

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Profimedia
Minimalno zvišanje plač za sodnike, zakon pa gre v Državni zbor po rednem postopku.

Vlada je na današnji seji obravnavala predlog zakona, s katerim naj bi po odločbi ustavnega sodišča zvišali sodniške in tožilske plače.

Čeprav je ministrica za pravosodje Andreja Katič še včeraj dejala, da gre za interventni zakon, pa je danes predstavnik vlade Matej Arčon pojasnil, da gre zakon v Državni zbor po rednem postopku. 

Zakon med drugim predvideva povišanje plačnih uvrstitev za tri plačne razrede sodnikom prve stopnje.

Sodni svet je ocenil, da predlog zakona ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča. 

Da sodniki z rešitvijo niso zadovoljni, se zaveda tudi Arčon, ki pa je dodal, da si "ne bomo kupovali miru s parcialnimi rešitvami", temveč je končni dogovor o plačah možen samo v okviru skupne plačne reforme.

Zahvalil se je sindikatom in ostalim funkcionarjem za razumevanje ob sprejemu zakona, ki naslavlja zgolj sodnike ter hkrati dodal, da se bo zakon dopolnjeval z rešitvami, dogovorjenimi v okviru skupne plačne reforme.

Zakon naj bi začel veljati 31. 12. 2025. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • lojs 13:04 24.maj 2024.

    danes je predstavitev nove knjige g.Omerza - MILAN KUČAN in UDBA ... zaenkrat se še vedno ukvarjamo s tem, sodstvo je bil in je še vedno del tega sistema

  • atamama 09:55 24.maj 2024.

    Žalostno je brati sodbo v imenu ljudstva, ki navaja zakon in hkrati obsodbo mimo zakona. In potem prebereš, da je ta sodnica napredovala, ma kej je to možno? V nadaljevanju beremo, da sodnica potrebuje 17 mesecev, da prebere obtožnico (ker ...prikaži več je bila na bolniški....). Kaj res nimamo nekakršne organiziranosti sodišč, pregledov njih dela? Aha, saj veste, velja reklo, manj me ne morejo plačati kot jaz lahko malo delam. In sedaj bomo plačali še kakšen dodatek. Pa fuš? Veliko se svetuje popoldne.

  • jakec42 08:19 24.maj 2024.

    Še to sio večina sodnikov ne zasluži