Slovenija
68 ogledov

Vlada je sprostila cene goriv na avtocestah!

bencin, črpalka, evri, gorivo Shutterstock
Vlada bo trgovcem dovolila, da bodo ceno goriv na avtocestah in hitrih cestah od srede naprej določali sami ...

Cene 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina in dizelskega goriva, ki se prodaja na bencinskih servisih na servisnih prometnih površinah avtocest in hitrih cestah, bodo v skladu z danes sprejeto uredbo distributerji lahko oblikovali sami.

Uredba bo veljala od srede, 9. novembra, naprej. Distributerji pa bodo lahko cene spreminjali neomejeno - teoretično tudi večkrat na dan. 

"Do bistvenega zvišanja cen goriv ne bo prišlo," je v izjavi za javnost navedel gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je dodal, da naj bi omenjeni ukrep pripomogel k večji konkurenci in posledično k nižjim cenam za potrošnike. K temu naj bi pritrjevala tudi analiza deregualicije cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja. Kot je danes dejal Počivalšek, analize kažejo, da do zdaj ni prišlo do pomembnega povišanja teh cen.

Potrošnikom zaenkrat preostane le pregledovanje cenikov na bencinskih črpalkah

Ministrstvo za gospodarstvo je danes napovedalo, da bodo v začetku prihodnjega leta potrošnikom ponudili portal za spletno informiranje. Do takrat pa voznikom preostane pregledovanje cenikov na bencinskih črpalkah. "Jaz verjamem, da se bodo trgovci začeli truditi in privabljati kupce," je povedal minister, ki je prepričan, da bodo trgovci zainteresirani za osveščanje trgovcev, sicer se bodo ti pač odpeljali iz Slovenije.

Zdravka Počivalška tudi dupol na slovenskem trgu - Petrol in OMW skupaj obvladujeta kar 87 odstotkov trga - ne skrbi, saj pravi, da potrošnikom še vedno ostane tudi možnost polnjenja rezervoarjev na črpalkah, kjer cene uravnava država.

Omenjeni ukrep pa je po besedah ministra le nov korak k popolni deregualiciji cen goriv, ki bi se lahko uvedla že naslednje leto.

"Vpliv na proračun ne bo pomemben"

Finančno ministrstvo je imelo do sprostitve cen zadržke, saj bi se ob povišanju marže in posledično manj prodanega bencina, zmanjšala sredstva nabrana s trošarinami v proračunu. A je to minister Počivalšek zavrnil in navedel, da "vpliv na proračun ne bo pomemben".

Poleg tega so na predlog finančnega ministrstva vsi trije naftni trgovci, ki ponujajo gorivo na avtocestnem križu, z Darsom podpisali pogodbo o prenosu dela morebitnega povišanja cen. O podrobnostih vsi akterji močijo, saj po navedbah Darsa "vsebina dogovora opredeljena kot poslovna skrivnost".

Komentarjev 8
  • jozicamurn 17:35 08.november 2016.

    Kot poznamo mafijo v Sloveniji na oblasti ter povsod, lahko računamo da bo nekako takole (primer): 1.) Izdelek pred akcijo, cena: 90 EUR2.) Akcija 50% znižanje, sezonska razprodaja, cena: 89,99 EURPohitite samo še par dni.ZPS ...prikaži več nas nikoli ni zaščitil to je dejstvo (vedno pride kakšna novica ŠELE PO DOGODKU ven in nikoli prej), ne spremljajo kakovosti ažurno in še manj cen ter trošarin ali ostalega s strani države. Še nobeden ni odgovarjal za kakršenkoli nateg državljanov.Gorivo:Povsod po svetu se je gorivo pocenilo, ko se je pri nas celo podražilo. Ironija? Ne, Slovenija.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:53 08.november 2016.

    "Vpliv na proračun ne bo pomemben"Seveda ne. Vpliv na proračun je pomemben samo ko je treba sociali peruti strižt malo pa po malo vsako leto. Pa tolažit da bodo protikrizni ukrepi "kmalu" šli stran; pa vedno to po ...prikaži večo malem podaljševat pa dajat vedno nove pogoje za to.

  • popokatopetl 11:00 08.november 2016.

    No no. Vlada je čisto pošteno napovedala, da se bodo cene dvignile. Dva naftna tajkuna bosta profitirala, 99% pa se bo moralo ukvarjat z iskanjem goriva po razumni ceni in kdaj vozit dodatne kilometre. Me zanima komu in koliko bodo ...prikaži več naftni trgovci "donirali", ker z ukrepom ki 99% ni v korist očitno ne pridelaš političnih točk. Gotovo pa bo drobiž v primerjavi s tistim za kar nas bodo na črpalkah dodatno olupili.