Slovenija
28 ogledov

"Vlada je že razpadla"

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec napoveduje, da bodo predčasne volitve izvedene do konca leta oziroma takoj po novem letu. Golobičeva napoved pa po njegovem kaže na to, da je vlada dejansko že razpadla.

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec kot prelomnico vidi referendum 5. junija. V primeru, da bo rezultat podoben kot pri referendumu o malem delu, bo premier Borut Pahor ponudil odstop, kar pomeni padec celotne vlade, je v pogovoru za Večer dejal Erjavec.

Napovedani odstop ministra in predsednika Zaresa Gregorja Golobiča po Erjavčevem mnenju kaže na to, da je vlada dejansko že razpadla.

Prepričan je, da bi Pahor imel možnost uskladitve pokojninske reforme tako s sindikati kot z DeSUS-om, če bi se po referendumu o malem delu odločil, da gre po zaupnico v državni zbor. Slednje mu je Erjavec po referendumu tudi predlagal.

"Vlada je zaupanje izgubila"
Na vprašanje, zakaj se ne bi poskušalo z novim mandatarjem, Erjavec odgovarja, da bi bila to "neuspešna transfuzija na mrtvem telesu. Ljudje morajo na novo presoditi, komu dajo zaupanje, in to lahko naredijo le na volitvah. Vlada je zaupanje izgubila. Poglejte ankete," dodaja.

V razpustitvi parlamenta vidi rešitev tudi predsednik države Danilo Türk, medtem ko starosta slovenske politike France Bučar opozarja, da Slovenija lahko zdrsne še globlje.

Odstop povod za odhod
Glede odstopa ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan Erjavec pravi, da je začela reševati določene probleme, od Pomurja do Stožic. "Če pa ni imela potrebne podpore, je prav, da se je odločila, da odstopi. Če protikorupcijska komisija predlaga odvzem pooblastil za nekoga, pa ta še naprej opravlja delo državnega sekretarja in deli ministrici nasvete, to potem ni ne vem kakšna podpora. Zakaj smo se odločili oditi? V ponedeljek je ministrica odstopila, to je bil povod za odhod iz koalicije," pojasnjuje.

Zanika, da bi zdaj že nekdanji ministrici rekel, naj odstopi. "Nismo mogli tiščati glave v pesek, da je vse v redu, če je ministrica odstopila," dodaja Erjavec. A glavni razlog za odhod DeSUS-a iz koalicije je bila pokojninska reforma. "Če se odhod iz koalicije ne bi zgodil zdaj, bi se pa zanesljivo po pokojninskem referendumu," še pravi Erjavec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.