Slovenija
22 ogledov

Vlada jutri predvidoma odločala o zamrznitvi Acte

Protest proti Acta Benjamin Kovač
Vlada bo jutri predvidoma obravnavala predlog sklepa glede zamrznitve Acte. Pozitivne Slovenije je za zavrnitev Acte, vlada pa želi počakati na mnenja iz EU.

Vlada bo na jutrijšnji seji predvidoma obravnavala predlog sklepa, s katerim bi ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo kot pristojnemu organu naložila, naj do morebitne drugačne odločitve vlade ne vloži predloga za začetek postopka za ratifikacijo mednarodnega trgovinskega sporazuma za boj proti ponarejanju (Acta).

PSPS: Acto bi morali zavrniti, ne le zamrzniti

V Pozitivni Sloveniji menijo, da si državljani in državljanke zaslužijo boljši sporazum ter da bi bilo posledično treba zakon o ratifikaciji zavrniti oz. odstopiti od Acte in ne samo zamrzniti procesa ratifikacije, kar je napovedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav 17. februarja v okviru javne predstavitve mnenj o Acti v DZ. "Acta z zamrznitvijo ni ad acta, ampak je z zamrznitvijo samo zamrznjena," je v imenu PSPS povedal predsednik odbora za zadeve EU Roman Jakič in dodal, da želijo zadevo pripeljati v DZ, ki je pravi prostor za odločanje o tem.

Sporazum je pravno nejasen in ni v skladu z mednarodnimi pravnimi standardi, menijo. Med drugim sili ponudnike dostopa do interneta v nadziranje v lastnih omrežjih in posredovanje osebnih podatkov domnevnih kršiteljev, kar bo vplivalo na svobodo izražanja, komunikacijsko zasebnost in dostop do kulturnih dobrin. Kot tak lahko škoduje tudi mednarodni trgovini in razvoju inovacij.

Vlada: Počakati bi bilo treba na mnenja na ravni EU

Po mnenju vlade bi bilo pred odločitvijo za nadaljevanje postopkov v zvezi z Acto primerno počakati na rezultate potekajočih razprav tudi na ravni EU, je povedala V. d. generalne direktorice direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Vinka Soljačić. Te naj bi se sklenile do poletja, med njimi bo tudi mnenje Sodišča EU. Takrat bo po njenih pojasnilih na voljo več informacij, na podlagi katerih se bo potem lahko odločilo, kako oziroma po kateri poti nadaljevati postopke v zvezi z Acto.

 

Sporazum Acta so 26. januarja v Tokiu podpisali predstavniki Evropske komisije in 22 od 27 članic unije, tudi Slovenija. Potrditi ga mora še Evropski parlament in nacionalni parlamenti držav članic. Zamrznitev procesa ratifikacije je napovedalo več evropskih držav, sporazum pa je sprožil tudi veliko neodobravanje civilne družbe.
Komentarjev 1
  • Stolp 13:10 14.marec 2012.

    Kakšna mnenja na ravni EU počakat? A mamo svoj parlament al ne?