Slovenija
5396 ogledov

Vlada kršila dogovor, zato so napovedali stavko

zdravstvo Saša Despot
Zdravnikom in zobozdravnikom bi dali povprečno okrog 1340 evrov več na mesec, z ostalimi zdravstvenimi delavci pa se niso niti še začeli pogovarjati.

Sindikati v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva zahtevajo takojšen začetek pogajanj ter sprejem standardov skladno s stavkovnimi sporazumi iz leta 2018, so sporočili.

Skladno z novembra lani sklenjenim sporazumom med sindikati in vlado bi se pogajanja morala nadaljevati najkasneje do 15. januarja, a do tega ni prišlo.

"Sindikati smo vladno stran večkrat pisno pozvali k začetku drugega kroga pogajanj, vladna stran pa z obvestilom o nepričetku drugega kroga pogajanj neposredno krši sklenjeni dogovor, ki ima naravo kolektivne pogodbe in katerega kršitev ima za posledico tudi plačano stavko v obeh dejavnostih," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Izpostavili so, da je vlada že sprejela pogajalska izhodišča za pogajanja o spremembah v okviru kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, in sicer vsem enako in vsem za šest plačnih razredov, pogajalskih izhodišč za dejavnost zdravstva in socialnega varstva ter zdravstvene nege pa ne.

Pogajalska izhodišča vlade v okviru kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike so sicer ocenjena na okoli 111 milijonov evrov letno. Pogajanja o kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike bodo nadaljevali v ponedeljek, je za STA navedla predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V 57. plačnem razredu je okoli 2500 zdravnikov, to je 36 odstotkov od skupno okoli 6900 zdravnikov, poroča portal N1. Kot še navaja, je pričakovati, da bo sporazum z ministrstvom za zdravje največ prinesel najbolje plačanim zdravnikom, a tudi drugi si lahko obetajo visok skok po plačni lestvici. Vladni okvir zvišanja bi namreč pomenil povprečno zvišanje mesečne plače za okoli 1340 evrov na zdravnika.

Pristojna ministra za zdravje Janez Poklukar in za delo Janez Cigler Kralj sta v sredo ob vladnem obisku Posavja pojasnjevala, da izhodišča za pogajanje še usklajujejo na ravni vlade.

V sindikatih zdravstva in socialnega varstva so razočarani in ogorčeni nad izhodišči, ki jih je za zdravnike in zobozdravnike sprejela vlada. "Potezo vladne strani razumemo kot ponižujoč odnos do vseh ostalih zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu, ki niso zdravniki in ki kljub ali ravno zaradi reševanja epidemiološke situacije vlagajo maksimalne napore pri opravljanju svojega poslanstva," so še navedli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • rd2dmk2 22:25 28.januar 2022.

    no bomo videli komentarje po 16.2 po stavki.. grem stavit da bo vsa slovenija pluvala po ubogih revežih... namesto da bi jim stopila v bran...vsi naj stavkajo od prvega do zadnjega, mi vsi pa jim v podporo. pa naj ta ...prikaži več dan dohtarji delajo. delajo to kar delajo sestre in bratje. aja.. pa ne pozabit.. ker ne bodo flankirali ampak rit brisali , naj bodo tudi za to po tej tarifi plačani.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:11 28.januar 2022.

    Sramota! da kader, ki dela največ, ki kasira od vzgoraj in od pacientov ves možen gnev, ki je vedno v prvi bojni liniji, ostaja spregledan. Če imajo kdaj dobro pogajalsko izhodišče, potem je to zdaj.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 19:52 28.januar 2022.

    Nekaj evrov naj dobijo ,isto kot penzionisti ,to je rečeno da penzionisti imajo dovolj ,zakaj pa bi imeli oni tako radi več,to pa res ni nobene logike ,penzionisti preživijo,pa dajte še vi