Slovenija
3684 ogledov

Vlada mami mlade s 3100 evri nagrade

denar Profimedia
Vlada želi z uvedbo denarne nagrade privabiti mlade, da bi prostovoljno služili vojaški rok.

Vlada bo na današnji seji obravnavala predloga novele zakona o vojaški dolžnosti in novele zakona o službi v Slovenski vojski (SV). Z njima želi povečati zanimanje za zaposlitev v Slovenski vojski in omogočiti dolgoročno stabilno popolnjevanje struktur SV. 

"Na atraktiven način želimo pridobiti tiste mlade, ki želijo prostovoljno služiti vojaški rok. S tem zakonskim predlogom se ne uvaja obveznega služenja vojaškega roka. Uvaja se nagrada 3100 evrov za tiste, ki želijo prostovoljno služiti vojaški rok," so v vladnem uradu za komuniciranje zapisali glede novele zakona o vojaški dolžnosti.

SV se že leta sooča z upadom števila pripadnikov stalne sestave. Minister za obrambo Matej Tonin je že ob začetku mandata napovedal ukrepe za izboljšanje kadrovske zasedbe vojaških vrst.

Temeljni cilji predloga novele zakona o službi v Slovenski vojski pa so urediti problematiko delovnega časa in počitka pripadnikov Slovenske vojske v času napotitve v mednarodne operacije in misije. Urejajo tudi dodatek zaradi prepovedi stavke, novela pa naj bi izboljšala celostno skrb za pripadnike Slovenske vojske.

Spremembe zemljiške knjige

Na dnevnem redu seje vlade je tudi predlog novele zakona o zemljiški knjigi, ki predstavlja prvo večjo novelo zakona v zadnjih desetih letih. "Glavni namen je dopolnitev obstoječega zakona s pravili o vpisu splošnega skupnega dela več stavb v etažni lastnini ali splošnega skupnega dela stavbe v etažni lastnini, ki je hkrati tudi pomožna nepremičnina druge glavne nepremičnine, ter s pravili o vpisu pomožnih nepremičnin," so zapisali ob današnjem sklicu vladne seje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Janez_53 09:57 15.april 2021.

    Kreteni politični, a boste že nehali s tem siljenjem mladih v vojaško službo! Mladi si želijo precej več, kot zapravljati čas v takšni vojski, kot je naša!

  • rd2dmk2 08:25 15.april 2021.

    vojska nima za čevlje (spomnite se misij, kjer so jim čevlji razpadl) ampak zna pa zaprvljat za podkupnimo. namest da bi dali 3k€ mladincem za štipendije, ali namesto da bi dali ljudem , ki so brez službe za prekvalifikacijo. resnično ...prikaži večo tile , ki so zdaj na vladi resnoi mislijo država da je vse njihovo in da lahko delajo s tem kot svinja z mehom. slovenija ne rabi vojske, razen za represijo nad lastnim narodom, če bo agresija kdaj, pa nas uči zgodovina,, kdo bo osvobodil SLO- narod z uporom.

  • Avatar Leon
    Leon 07:47 15.april 2021.

    Kdor pogleda vrhovnega poveljnika in ministra SV resnično nima želje sodelovati v tem cirkusu .