Slovenija
24341 ogledov

Vlada na dopisni seji sprejela te novosti

Vlada RS, Janez Janša Vlada RS, twitter
Vlada je na 252. dopisni seji sprejela več odločitev, povezanih s covidom-19.

Vlada je izdala Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2. "Dodan je 4. člen, ki taksativno našteva, kdaj je pogoj PCT izpolnjen. Na ta način se bodo ostali pripravljavci podzakonskih aktov, ki bodo v njem predvideli upoštevanje pogoja PCT, lahko sklicevali na predmetni odlok, na ta način pa bodo pogoji PCT poenoteni na ravni države," so zapisali v sporočilu po seji vlade. Odlok bo predvidoma še danes objavljen v uradnem listu.

Na javnih prireditvah in shodih veljajo dokazila o PCT, določena v Odloku o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-Cov-2, drugih vsebinskih sprememb v Odloku o začasni omejitvi zbiranja ljudi ni. 

Dve ključni novosti Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo sta (1) dokazila o prebolevnosti, cepljenju ali testiranju (PCT) po novem določa Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 in (2) izjema za tranzit velja le do 22. avgusta in le za osebe, ki nimajo prebivališča v Republiki Sloveniji. 

Osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT, lahko vstopijo v Slovenijo brez napotitve v desetdnevno karanteno. Določenih je tudi pet izjem za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno in dokazil o PCT, in sicer osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in državo zapustijo v 12 urah po prehodu meje, otroci, ki še niso dopolnili 15 let, dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju, čezmejni delovni migranti in osebe, ki nimajo prebivališča v Sloveniji in potujejo v tranzitu čez Slovenijo in jo zapustijo najpozneje v 12 urah. Glede zadnje izjeme velja, da če v Republiko Slovenijo vstopa oseba s prebivališčem v Republiki Sloveniji, ne gre za tranzit, ampak za vstop z namenom oditi domov. Ta izjema je začasna, veljala bo do 22. avgusta 2021. Od 23. avgusta pa tranzit brez predložitve dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT ne bo več mogoč.

Na javnih kulturnih prireditvah spet maske

Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom ohranja dosedanje ukrepe in omejitve pri izvajanju kulturnih storitev in znova uvaja uporabo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah. Prav tako Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode ohranja dosedanje ukrepe in omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. 

Po Odloku o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi strokovni delavci in voditelji športno rekreativne dejavnosti, ki izvajajo proces športne vadbe. Organizatorji športnih tekmovanj morajo preverjati pogoje PCT za udeležbo na tekmovanjih. Poleg tega morajo na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti športnike in člane njihovih ekip, drugo organizacijsko osebje ter gledalce, da je izpolnjevanje pogojev PCT obvezno za udeležbo oziroma za vstop v prostor, kar se preverja že na vstopu na prireditev. 

Vlada je izdala tudi Odlok o spremembi Odloka o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah, Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije ter Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji. 

Odloki veljajo od 16. avgusta pa do 22. avgusta.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 13
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 10:46 14.avgust 2021.

    ustavno sodišče in tudi višje sodišče v Kopru in Celju so jasno razsodili, da so vsi ti vladni podzakonski akti, odloki, odredbe in prepovedi nezakoniti in protiustavni IJJ pa še kar naprej nabija

  • Avatar Leon
    Leon 08:41 14.avgust 2021.

    . Prav tako Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode ohranja dosedanje ukrepe in omejitve pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Torej verniki za svobodno Slovenijo lahko brez omejitev hodijo in kolesarijo po Sloveniji ?

  • Avatar Leon
    Leon 07:16 14.avgust 2021.

    V nedeljo je Marijino vnebovzetje ,takrat je vse dovoljeno .