Slovenija
26 ogledov

Vlada načrtuje novo znižanje plač

Javni uslužbenci bodo, če ustavno sodišče ne bo zadržalo odredbe ATVP, na svoje Žurnal24 main
Vlada jeseni načrtuje nov paket varčevalnih ukrepov, ki bo med drugim vključeval vnovično znižanje plač javnih uslužbencev in bo posegel v vse večje javne izdatke.

Nov paket varčevalnih ukrepov za leti 2013 in 2014 naj bi ministrstvo za finance že pripravljajo. Poleg znižanja plač naj bi stroške dela zmanjšali za pet odstotkov, zamrznili bi minimalno plačo, zmanjšali nadomestila za brezposelne, premije, ki jih država vplačuje v pokojninski sklad javnih uslužbencev, bi zmanjšali za polovico, prihodnje leto pa tudi ne bi izplačali regresa, temveč bi ga kompenzirali z napredovanji.

Na ministrstvu po poročanju Dela pravijo, da zdaj drugih virov kot restriktivne in uravnotežene javne finance za zagon rasti tako rekoč ni. "Notranje in zunanje okolje tako dodatno otežuje zastavljen načrt za uravnoteženje javnih financ v obdobju 2012–2014, kar je pri pripravi proračuna za leti 2013 in 2014 treba nujno upoštevati," so pojasnili.

Za kredibilnost Slovenije je, kar potrjuje tudi znižanje bonitetne ocene, bolj kot kadar koli prej nujno pripraviti proračun, ki bo sestavljen v okviru realnih finančnih zmožnosti in zavez, opozarjajo.

"Ogrožamo suverenost države"

Makroekonomist Rasto Ovin pravi, da so tehnične rešitve, s katerimi bi z domačimi ukrepi obrnili trende, znane in v učbenikih. "Le da do zdaj niso ustrezale predstavi o slovenskem nacionalnem interesu, interesnim skupinam in politikom ter našim posebnostim sploh. Veliki ukrepi, ki so potrebni, morajo imeti dovolj široko podporo. Ta ne more biti seštevek sedanjih pričakovanj vseh, ki že nekaj let povzročajo zastoj v ukrepih. Konsenz, ki nas bo peljal naprej kot suvereno državo, bo možen, ko bo dovolj velika masa ljudi s politično in ekonomsko močjo spoznala, da to, kar počnemo zdaj, ogroža suverenost države," je kritičen.

Znova opozarja, da vlada ne govori o ukrepih za spodbujanje gospodarske rasti, ki so nujni.

Sindikati napovedujejo konflikt

Sindikati odgovornost pripisujejo vladi in opozarjajo, da bo jesen še bolj črna. "Pričakovati je, da bodo makroekonomski kazalniki jeseni nekoliko slabši, kot so zdaj, saj je vlada pri pripravi rebalansa za leto 2012 vzela v zakup, da bo Slovenija sama generirala negativno rast BDP," opozarja predsednik KSS Pergam Janez Posedi.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je dejal, da stavkovnega dogovora ne bodo upoštevali, če bo vlada sprejela nov varčevalni zakon. "S tem bi nas odrešila vseh obveznosti," pravi Štrukelj in v tem primeru napoveduje konflikt.

Komentarjev 7
  • bojovi 22:54 10.avgust 2012.

    Komu bodo zdaj znižali plače, tistim ki imajo 20.000€ res ne bodo.

  • nina 19:35 10.avgust 2012.

    To delajo načrtno nevem kaj čakamo,da se jim ne upremo sploh pa mladi oni naj naredijo red v tej totalitarni zapufani državi,

  • Darko 14:39 10.avgust 2012.

    Vse bosta Štrukelj in Posedi rešila. Prvi naj bo premier drugi pa minister za finance. -)) to bo veselo