Slovenija
29 ogledov

"Vlada naj ne sanja sanj"

Parafiranje pogodbe Anže Petkovšek
Vlada in sindikati javnega sektorja podpisala dogovor o varčevalnih ukrepih in stavkovnem sporazumu.

Čeprav se za podpis sporazuma niso odločili vsi sindikati javnega sektorja, bo dogovor veljal za vse uslužbence v tem sektorju. 

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je odločitev o podpisu dogovora o ukrepih in stavkovnega sporazuma z vlado sporočil danes popoldan. Za podpis je glasovalo 78,2 odstotka članstva.

"Odkrito moram reči, da velikih vsebinskih sprememb med delovanjem prejšnje in te vlade ne vidim. Še vedno gre za logiko varčevanja, ki je napačna," je povedal glavni tajnik Sviza Branimir štrukelj in dodal, da tudi ne skriva tega, da članstvo v tem trenutku jemlje sapo in zbira energijo "za spopade, ki so očitno pred nami in vsi vemo, da bodo šli na ravni socialne države za ali proti".

Ob tem je poudaril, da so se v letu dni plače v izobraževanju znižale za 7,5 odstotka, podobno pa je tudi pri kulturi in znanosti, zato tu prostora za nižanje plač ni več. Vlado je opozoril tudi, naj "ne sanjajo sanj, da bodo pa zdaj, ko so plače do konca znižali, šli na standarde in normative". Te bo namreč Sviz branil "kot punčico svojega očesa," je dodal Štrukelj.

Sindikati proti

Sindikata poklicnih gasilcev in slovenskih diplomatov sta sklenila, da ne bosta pristopila k podpisu dogovora o varčevalnih ukrepih z vlado, sindikat ministrstva za obrambo pa je dosegel dogovor z ministrstvom in bo pristopil k podpisu.

Gasilski in diplomatski sindikat sta se pri odločitvi o nepodpisu tako pridružila  sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, obema policijskima sindikatoma in Sindikatu novinarjev Slovenije.

Nič več veselega prikimavanja

"70 odstotkov članstva se je danes odločilo, da ne podpišemo niti dogovora niti stavkovnega sporazuma," je za zurnal24.si pojasnil Aleksander Ogrizek, predsednik sindikata poklicnih gasilcev.

Ogrizek poudarja, da so na pogajanjih podali kar nekaj konkretnih varčevalnih predlogov, spornih se jim zdi več točk sporazuma. "Gasilec nima več manevrskega prostora. Zelo sem vesel, da so se fantje odločili, da nimajo več kaj dati. Poklicni gasilec je dobičkonosen le takrat, ko rešuje življenje in premoženje državljanov, sicer smo za vlado neproduktivni," je še dejal Ogrizek.   

Mesec dni intenzivnih pogajanj

O ukrepih, s katerimi se bo poseglo v plačno maso javnega sektorja, so se pogajalci vlade in sindikatov uspeli dogovoriti v začetku minulega tedna, po več kot mesecu dni intenzivnih pogajanj.
Dogovor in stavkovni sporazum so parafirali v torek, vlada pa je dokumente potrdila v četrtek in za podpis obeh dogovorov pooblastila vodjo vladnih pogajalcev, ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta.

Komentarjev 7
  • Šemefuky 23:21 20.maj 2013.

    Čestitam prascem za svinjski kompromis. PreVirant gotof si, še Šušteršič te je danes v Financah odpisal. Upam, da bo ta javni sektor najprej pometel s sindikalisti in potem z vsemi previranti in podobnimi prašičjeglavci, ki naj se gonijo v 3PM.

  • zztop 21:35 20.maj 2013.

    500 € dodatka so si zglasovali že v Državnem svetu !! GNIDE ZAJEDALSKE -ss(S SEMULIČEM IN ŠTRUKLJEM VRED)

  • Boschtjan Zupanchich 21:27 20.maj 2013.

    Sanjajo svinje o koruzi, ... a žal, Bo še tista pošla, kar jo je še ostalo , ...