Slovenija
22 ogledov

"Vlada naj razmisli o zamrznitvi cen"

Gradnja prvega sklopa projekta vodovod Mokronog se bo začela prihodnje leto. © i Žurnal24 main
Igor Šoltes, predsednik računskega sodišča, vladi predlagal, naj vnovič razmisli o zamrznitvi cen komunalnih storitev.

Od 1. januarja prihodnje leto bodo lahko namreč občine prosto oblikovale cene, potrebujejo le soglasje občinskega sveta. Šoltes ob tem opozarja, da ni nujno, da bodo nove cene temeljile na upravičenih stroških izvajalcev komunalnih storitev.  Predlagal je, da bi bilo treba določiti postopek nadzora.

Višji stroški zaradi razdrobljenosti

Šoltes meni, da bi morali začeti razmišljati o združevanju gospodarskih javnih služb (ravnanje z odpadki, oskrba z vodo), prostovoljno ali s prenosom pristojnosti na državno raven. Razdrobljenost namreč povzroča visoke stroške, ki se poznajo na računih občanov.

Vrhovni državni revizor Samo Jereb je ob tem dejal, da so se na Nizozemskem z vodovodi začeli prostovoljno povezovati v podjetja, ki imajo najmanj 200 tisoč uporabnikov. To bi pomenilo, da bi imeli v Sloveniji le deset vodovodov, imamo jih pa sto.

Komentarjev 6
  • erikkk 16:06 20.december 2012.

    ko je treba ljudi obremenit z visokimi cenami vlada ne naredi nič. sej veste ... večje cene več se steka v proračun ...ljudje pa komaj kraj s krajem ...

  • dragec 12:55 20.december 2012.

    To pa ne, to ni skladno z ZUJFom in navodili EU. Kaj, če bi dali na ustavno presojo, kaj bi ustavni sodniki presodili ???????. Prosim za odgovor.

  • mph 12:42 20.december 2012.

    Kar zadeva mene, so komunalne storitve še najmanj pomemben strošek. Elektrike imamo recimo 60-80€, komunalne pa okrog 6€. Briga me za komunalne storitve, naj blokirajo tisto, kar je res pomembno.