Slovenija
68948 ogledov

Nov davek, povprečnemu Slovencu bodo od plače na leto pobrali 264 evrov

Denar, štetje denarja Profimedia
Ministra za zdravje Tomaž Gantar in za delo Janez Cigler Kralj sta predstavila dolgo pričakovani predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in obveznem zavarovanju za dolgotrajno oskrbo.

Cilj zakona je, da bi bile vse osnovne storitve, vključno z zdravstvenimi, vsem dostopne brez dodatnega plačila, je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Po besedah ministra za delo, je glavno vodilo zakona v tem, da ljudje ostanejo čim dlje doma. "Če pa ljudje ne morejo ostati doma, jim mora sistem zagotoviti dostojanstveno bivanje glede na potrebe in želje. Zakon opredeljuje tri stopnje oskrbe in s tem tri vrste ustanov: bivalni, oskrbni in negovalni dom."

"Obeta se nova prispevna stopnja za področje dolgotrajne oskrbe, ob tem se malenkostno zniža prispevna stopnja za zdravstveno zavarovanje," so napovedali na novinarski konferenci. Za ta  "hotelski" del namestitve, je treba po ministrovih besedah najti denar in sicer 360 milijonov evrov.

Od plače 11 oziroma 21 evrov na mesec

V. d. generalnega direktorja direktorata za dolgotrajno oskrbo Klavdija Kobal Straus je pojasnila, da bo ta dajatev 1,47 odstotka bruto plače, pri čemer se za 0,4 odstotne točke zniža prispevna stopnja iz obveznega zdravstvnega zavarovanja. "To pomeni, da bo oseba z minimalno plačo na mesec doplačala 11, tisti z povprečno plačo pa 21 evrov, enako obremenitev bi imeli tudi delodajalci. Za upokojence se iz pokojninske blagajne prispeva dodatnih sedem evrov na mesec, kar pomeni, da ti ljudje ne bodo dodatno finančno obremenjeni."

Cilj zakona, da bi bile vse osnovne storitve, vključno z zdravstvenimi, vsem dostopne brez dodatnega plačila, je pojasnil minister za zdravje. Po besedah ministra za delo, je glavno vodilo zakona v tem, da ljudje ostanejo čim dlje doma. "Če pa ljudje ne morejo ostati doma, jim mora sistem zagotoviti dostojanstveno bivanje glede na potrebe in želje. Zakon opredeljuje tri stopnje oskrbe in s tem tri vrste ustanov: bivalni, oskrbni in negovalni dom."

Zakon od danes v javni razpravi

Ključno pri vsem je, da bo sistem zagotovil takšno bivanje, da bodo starostniki domu resnično rekli dom, je sklenil minister. "Za to bodo potrebna dodatna sredstva. Potrebujemo 250 milijonov evrov dodatnih sredstev za vzpostavitev sistema, ki bo namenjen nam državljanom. Kot družba se staramo, je pa treba izpostaviti, da z zakonom pomagamo tudi drugim generacijam – vprašati se moramo, kaj bomo dobili takrat, ko bomo odvisni od tega, kar se lahko zgodi že prej, kot pri določeni starosti. Že danes zaradi prometne nesreče in smo lahko zelo odvisni od te oskrbe. Danes nimamo ustreznih odgovorov, zato s predlogom to rešujemo," smo še slišali na novinarski konferenci. Zakon o dolgotrajni oskrbi je od danes v javni razpravi. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 36
  • martin50 21:29 29.avgust 2020.

    preprosto lepo cilj je kot so starejši govorili leta 91 balkanske plače evropske cene. če hočejo kaj naredit je treba tudi plače za 21 eur dvignit potem bi stvar funkcionirala

  • evelux 20:41 21.avgust 2020.

    Evo vračanje vavčerjev ..... še kje drugje bodo pobrali

  • andrej06 19:29 21.avgust 2020.

    Prokleta gamad požrešna