Slovenija
46 ogledov

Vlada ni podprla predloga za posvetovalni referendum p priseljevanju migrantov

Prihod beguncev Ministrstvo za notranje zadeve
Vlada predloga nepovetanega poslanca Andreja Čuša o posvetovalnem referendumu glede omejitve priseljevanja in zavrnitve kvotnega sistema dodeljevanja ilegalnih migrantov po Evropski uniji, ni podprla. Tudi za to, ker iz predloga ni natančno jasno o čem naj bi volilci sploh odločali.

Andrej Čuš | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Predlog za razpis posvetovalnega referenduma "O omejitvi priseljevanja ilegalnih migrantov"  je v parlamentarno proceduri vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš. Referendumsko vprašanje bi se glasilo: "Ali se strinjate, da Državni zbor Republike Slovenije sprejme zakonodajo, ki omejuje priseljevanje v Republiko Slovenijo in zavrača kvotni sistem dodeljevanja ilegalnih migrantov po članicah Evropske unije?" Kot v obrazložitvi navaja Čuš, se predlagano vprašanje nanaša na zakonodajo, ki naj jo Državni zbor RS sprejme, in sicer v delu, ki se nanaša na omejitev priseljevanja in zavrnitev kvotnega sistema dodeljevanja ilegalnih migrantov po članicah Evropske unije.

Predlog za referendum in referendumsko vprašanje neskladna

Na vladi so najprej ugotovili, da je predmet, o katerem bi odločali na predlaganem posvetovalnem referendumu določen nejasno. "Poimenovanje predloga in referendumskega vprašanja je neskladno, saj se predlog za razpis posvetovalnega referenduma nanaša na nastanitve migrantov v Sloveniji, referendumsko vprašanje pa na omejevanje priseljevanja in zavračanje kvotnega sistema dodeljevanja ilegalnih migrantov," so sporočili.

 

 

 

Andrej Čuš tako pri svojem predlogu ni bil jasen, glede česa bi državnemu zbiru sploh predlagal razpis referenduma: ali "o nastanitvah migrantov ali omejevanju priseljevanja na sploh oziroma koga (tudi t. i. ekonomskih migrantov)."

 

 

 

Kaj je mišljeno s kvotnim sistemom dodeljevanja ilegalnih migrantov, ni jasno, pravijo na vladi. V okviru kvotnega sistema namreč gre za premestitve in preselitve oseb, ki potrebujejo mednarodno zaščito.

 

 

 

Razlika med "premesitev" in "preselitev"

 

Premestitev (relocation) pomeni transfer osebe, ki potrebuje mednarodno zaščito, iz ozemlja ene države članice na ozemlje druge države članice EU, preselitev (resettlement) pa transfer razseljene osebe, ki potrebuje mednarodno zaščito, iz tretje države v državo članico EU z namenom podelitve pravice do prebivanja in vseh drugih pravic, primerljivih s tistimi, ki jih imajo osebe s priznano mednarodno zaščito.
Prihod beguncev  | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve Ministrstvo za notranje zadeve


 

Slovenija ima zaveze

 

"Zavračanje omenjenega kvotnega sistema bi pomenilo kršitev zavez v okviru Resolucije o imigracijski politiki iz obdobja, ko je Republika Slovenija začela postopek približevanja EU, in Resolucije o migracijski politiki, torej dokumentov, ki še vedno predstavljata temeljne usmeritve na področju migracijske politike v Republiki Sloveniji," pravijo na vladi.

 

 

 

Vlada predloga o referendumu ne podpira

 

Stališče vlade je, da je Slovenija uspešno uporabila številne druge vzvode upravljanja migracijskih tokov, ki so v skladu tako z mednarodnimi pravnimi instrumenti kot z našo zakonodajo, Predloga za razpis posvetovalnega referenduma o omejitvi priseljevanja in zavrnitvi k votnega sistema dodeljevanja ilegalnih migrantov po Evropski uniji vlada ne podpira.

sergeja.hadner@zurnal24.si
Komentarjev 1
  • privat 08:12 17.februar 2017.

    lahko poslusamo Grimove pravlice "beguci bodo pojedli rdeco kapico" ali "sami bavbavi so begunci"....pravi problem pa je Rusija,ki bo v kolikor se je neustavi naredila cesarstvo da mu nebo para!! Slovenija tudi spada teritorjalno v to dezelo matere Rusije,ki nebo ...prikaži več priznala drugacnosti v nobenem primeru!!