Slovenija
14 ogledov

Vlada nič o imenih, le o odlogu

slovenija 10.02.14, Alenka Bratusek, izjava predsednice vlade po sestanku, Vlada Anže Petkovšek
Odhajajoča vlada bo glede imena evropskega komisarja poskusila najti soglasje, sicer bodo zadevo prepustili novi vladi.

Vlada danes ni odločala o kandidatu za evropskega komisarja in brez soglasja SMC tudi ne bo. Če "skupnega" kandidata ne bodo našli, bodo odločanje prepustili novi vladi. 

Bratuškova najraje ne bi, a misli, da bi morala

Alenka Bratušek sicer še naprej meni, da to ne bi smela biti stvar koalicijskih pogajanj. Čeprav "bi bila najbolj vesela, da to polno odgovornost prevzame nova vlada", pa obenem meni, da je sedanja vlada tista, ki bi morala dati predlog in tudi prevzeti odgovornost zanj, a so njeni koalicijski partnerji drugačnega mnenja. 

Obenem je večkrat ponovila, da se mudi, saj v EU pričakujejo, da bo Slovenija ime svojega kandidata v Bruselj posredovala do konca julija. Če tega ne bo storila, "bomo mi tisti, ki bomo zavirali nadaljnje postopke", je opozorila in dejala, da za morebitno blokado "ne bo kriva Alenka Bratušek".

Podpredsednik SMC Milan Brglez je dejal, da želijo dogovor o kandidatu "vsaj do prvega tedna avgusta". Bratuškova je dejala, da glede imena kandidata "s strani Cerarja ni dobila nobenega predloga, razen da se vsa stvar zamakne".

Tri imena bi bila čuden signal Bruslju o sposobnosti naših politikov


O možnosti, da bi šefu Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju posredovali imena več kandidatov, najverjetneje treh, ter izbiro prepustili njemu, pa je Brglez dejal, da "to ni običajna praksa in ne govori o tem, da se je slovenska politika sposobna poenotiti".

Možnih kandidatov je precej, a nihče ne uživa širše podpore, prav tako ni enotnega stališča o tem, za kateri komisarski položaj naj si prizadeva Slovenija. Položaj naj bi zanimal tudi Bratuškovo, a je ne podpirajo njeni koalicijski partnerji, interes za tretji mandat je izrazil sedanji komisar Janez Potočnik, da ju položaj zanima, nista zanikala evropski poslanec Lojze Peterle in predsednik DeSUSa Karl Erjavec.

Socialni demokrati so v razpravo ponudili tri možne kandidate za evropskega komisarja: ministrico Anjo Kopač Mrak, evropsko poslanko Tanjo Fajon in stalnega predstavnika Slovenije pri EU Rada Genoria. Mesto evropskega komisarja naj bi zanimalo tudi Toneta Ropa, podpredsednika Evropske investicijske banke.

Zaslišanja kandidatov oktobra

Kandidati za evropske komisarje bodo morali predvidoma oktobra opraviti zaslišanja v Evropskem parlamentu. Nato bo parlament glasoval o celotni komisarki ekipi, ki bi morala začeti delati novembra, a trenutno kaže na enomesečno podaljšanje mandata tej komisiji. Mesečna plača komisarja je več kot 20.000 evrov.

Komentarjev 6
  • nostradamus 09:45 25.julij 2014.

    imela je cas in pokazala cesa je sposobna mimogrede tudi anglescina ji ni povsem domaca a kljub vsemu se poteguje za dobro placano mesto mislim da ne glede na vse v sloveniji zagotovo obstajajo boljsi in bolj kredibilni kandidati kot je doticna gospa.

  • tecumseh_1975 08:48 25.julij 2014.

    Tri imena bi bila čuden signal Bruslju o sposobnosti naših politikov ... mislim da je ta vlak že odpeljal in da je vsem kristalno jasno koliko so naši sposobni.Baba je pa tudi tako arogantno samovšečna da bo počasi potrebovala ...prikaži več eno hladno prho da se malo prizemlji.

  • Bedanc 21:29 24.julij 2014.

    Narcisoidnost, da govoriš o sebi v tretji osebi množine.