Slovenija
18 ogledov

Vlada o rebalansu

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Vlada se bo dopoldne sestala, da se bo seznanila s prvim okvirnim razrezom proračunske porabe v letu 2015.

Finančni minister Dušan Mramor je rebalans proračuna za leto 2015 napovedal kmalu po prevzemu mandata od svojega predhodnika Uroša Čuferja v začetku oktobra. Kot je pojasnil, so potrebni ukrepi tako na strani prihodkov kot tudi odhodkov, sicer se utegne proračunski primanjkljaj kaj hitro povzpeti do pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Ker želi vlada v skladu z zavezami zadržati primanjkljaj pod tremi odstotki BDP, je napovedala ukrepe tako na prihodkovni kot odhodkovni strani, pri čemer bo po besedah premierja Mira Cerarja glavnina ukrepov na strani odhodkov.

V okviru priprave rebalansa je pričakovati, da bo vlada tako kot že pri obdavčitvi sladkih pijač popustila tudi pri dajatvah za obremenjevanje okolja z emisijami ogljikovega dioksida, zaradi katerih je za torek napovedan tudi protestni shod. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v četrtek povedal, da so v zaključnih pogovorih, da ukrep zelo pomembno omilijo.

Vlado pri pripravi rebalansa čakajo tudi še usklajevanja z občinami, kako bi zmanjšali njihove stroške in tudi sredstva, ki jih za njihovo delovanje namenja država. Se pa je uspela uskladiti z javnim sektorjem, ki bo k prihrankom prispeval 350 milijonov evrov.

Komentarjev 1
  • ennanova 08:18 22.december 2014.

    Oblast, last in slast 4. del - Zakaj pravna država ni rešitevLastnina za katero skrbi država je osnovna človekova pravica. Kot tako jo mora država braniti enako kot ostale človekove pravice v skladu z dvema osnovnima načeloma pravne države ...prikaži več izraženima v 11. členu Listine ZN o človekovih pravicah in sicer predpostavki nedolžnosti in ne-retrospektivnosti zakonov. Spoštovanje teh dveh načel je vzrok, …http://za-misli.si/kolumne/samo-kavcic/2033-oblast-last-in-slast-4-del