Slovenija
20 ogledov

Vlada o zategovanju pasu, učitelji že grozijo

Miro Cerar Anže Petkovšek
Vlada potiho o varčevalnih ukrepih, ki naj bi po besedah poslanca Združene levice rezali predvsem pri socialnih transferjih in v javni upravi. Privarčevali naj bi 800 milijonov evrov. Učitelji že grozijo s stavko.

"Zmerno bomo morali varčevati vsi, pri čemer se zastavlja tudi vprašanje regresa upokojencem," je danes sporočil predsednik vlade Miro Cerar. Vlada pripravlja proračunske ukrepe za prihodnje leto s katerimi bi privarčevali toliko, da primanjkljaj ne bo presegel 2,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Cerar: Erjavec je za kompromis

Po Cerarjevih zagotovilih ne želijo prizadeti upokojencev ali drugih socialno ogroženih skupin do te mere, da bi jim bistveno poslabšali razmere. Zato bodo iskali kompromisne rešitve, ki bodo pripeljale do cilja, da bodo zniževali javnofinančni primanjkljaj, spodbujali gospodarsko rast in obenem ohranili socialno varnost. Posluh za to kaže tudi predsednik Desusa Karl Erjavec, pravi Cerar.

Prav danes popoldne bo sicer o tem razpravljal izvršni odbor stranke. Predsednik Desusa Karl Erjavec ocenjuje,  da državo čaka eno najtežjih proračunskih let in bo treba glede vprašanja regresa upokojencem najti kompromis. "Če kompromisa ne bomo našli, bo pomenilo, da ne moremo biti koalicijski partnerji," pravi poslanec Franc Jurša iz Desusa.

Rezi pri socialnih transferjih in javni upravi

"Vlada ne razpravlja le o restriktivnih ukrepih, ki bodo nujni, pač pa tudi o ukrepih, ki zadevajo ekonomičnost procesov delovanja javne uprave oziroma razvoj na tem področju," še pravi Cerar.

Predsedujoči SD Dejan Židan je pojasnil, da so se ministri dogovorili, da proračunskih usklajevanj javno ne komentirajo, ker je na mizi veliko scenarijev. Poslanca Združene levice Franca Trčka pa je zmotilo, da je minister za finance Dušan Mramor predlog proračunskih ukrepov najprej predstavil v Bruslju in ne v državnem zboru. Po Trčkovih besedah je predviden "Zujf na kvadrat" oziroma 800 milijonov evrov rezov, ki bodo šli zlasti na račun socialnih transferjev in javnega sektorja.

Na napovedi o varčevalnih ukrepih v javni upravi so se že odzvali v sindikatu učiteljev Sviz. Glavni odbor sindikata bo, če bo vlada vztrajala pri dodatnem zniževanju obsega sredstev za plače,  oblikoval stavkovne zahteve in začel priprave na stavko, so sporočili iz sindikata. Poudarjajo, da so posegi v izobraževanje in kulturo nedopustni.

Učitelji bi stavkali

"Članice in člani so soglasni, da bo Sviz v pogajanjih dosledno in za ceno konflikta zavrnil vsak poskus vlade, da bi za leto 2015 dodatno zniževala maso za plače in druge stroške dela v javnem sektorju," so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Pripravljeni so podaljšati varčevalne ukrepe tako, kot so se julija dogovorili z vladnimi pogajalci pod vodstvom takratnega ministra Gregorja Viranta - podaljšali bi vse ukrepe, ki se iztečejo konec leta razen sprostitve napredovanj za tiste, ki so obtičali v izhodiščnem plačnem razredu.

Pri tem opozarjajo na nekatere analize. Tako po podatkih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) plače učiteljic in učiteljev v Sloveniji ostajajo pod povprečjem držav OECD. Nedavno izdano poročilo o plačah učiteljev in ravnateljev 2013/2014, ki ga za Evropsko komisijo letno pripravlja evropsko informacijsko omrežje za izmenjavo podatkov v izobraževanju Eurydice, pa "prinaša alarmantno dejstvo, da je kupna moč slovenskih učiteljic in učiteljev še zmeraj izrazito pod ravnjo leta 2009".

Komentarjev 25
  • mph 02:42 23.oktober 2014.

    Jaz sem bolj dobil občutek, da bi to edvard rad naredil s temi "paraziti" od učiteljev.

  • mph 22:55 22.oktober 2014.

    Če bi zmagal nacizem, bi zdaj tudi domobrančki bili v kletkah namesto glodavcev za medicinske in druge eksperimente. Kakšno pametno so imeli tudi diktatorji, Hitler je menda rekel "Ljubim izdajo, sovražim izdajalce". Standard (morda ne ravno Avstrijski, vsekakor pa bistveno ...prikaži več višji), pa bi danes imeli samo, če se JJ nikoli ne bi rodil.

  • Kranjica 18:48 22.oktober 2014.

    @slajan - Pa imaš res ideje, vredne genija! Čudim se samo, da še nisi predlagal, da bi upokojence kar pobili!