Slovenija
2354 ogledov

Vlada odločena, da nas ne bo zeblo!

zemeljski-plin.si zemeljski-plin.si
Vlada miri, da nas pozimi ne bo zeblo.

Na današnji redni seje vlade republike Slovenije je bila v ospredju tema likvidnosti in poslovnega tveganja družbe Geoplin. Kot je povedal minister za finance Klemen Boštjančič, naj bi vlado na težave v družbi opozoril Petrol.

Sedaj bo SDH pregledal trenutne težave, ki nastajajo v Geoplinu in predlagal aktivnosti za zagotovitev strateškega interesa. O možnih ukrepih se bodo odločali na skupščini družbe. Kot je dodatno poudaril, je v ospredju stabilna in nemotena dobava zemeljskega plina odjemalcem. 

Da zanesljivost dobave zemeljskega plina ni ogrožena, je pritrdil minister za infrastrukturo Bojan Kumer. ''Te aktivnosti so potrebne, da zagotovimo zanesljivost na najvišjem možnem nivoju, da si razpršimo dobavne poti zemeljskega plina in pravočasno pripravimo vse potrebne ukrepe,'' je dejal. Minister Kumer je povedal, da so z alžirkim dobaviteljem plina v fazi "zunanjepolitičnih aktivnost" in da "se dogovarjamo za obisk". Do podpisa dogovora bi lahko prišlo še v tem mesecu. 

Prav tako je vlada pozvala SDH, naj preuči in se odloči, ali je pripravljen dokapitalizirati Geoplin. Višina potencialne dokapitalizacije naj bi presegala 200 milijonov evrov. Prav tako zaradi trenutnih razmer z Geoplinom SDH pregleduje dogovore z ostalimi dobavitelji, kar vključuje tudi alžirskega ponudnika plina. Trenutno SDH preučuje nastale razmere in vse možne rešitve, odločitev bo znana v naslednjih tednih.

Poleg tega je minister Boštjančič opozoril na strateško pomembnost Geoplina, saj ta predstavlja 70 odstotkov celotne dobave plina.

Denar, varčevanje, prihranki Slovenija "Nerazumljivo, da zdaj predlagamo višje davke"
Komentarjev 6
  • marko345 14:43 06.oktober 2022.

    Veliki porabniki nimajo lastnih skladišč plina, geoplin tudi ne v Sloveniji, ma same mone od podjetnikov. Naredli bi že zdavnaj lastna skladišča, pa ne bi bilo problema. Tukaj gre za kaznivo dejanje vsaj geoplina, ki vse zaračunava, sedaj bo pa ...prikaži več problem. Tega Eberinca že včeraj zamenjat.

  • Avatar primorec7
    primorec7 14:23 06.oktober 2022.

    Ne, ne bo nas zeblo. Plesali in veselili se bomo, ljudje na ulicah že plešejo, je dejal PV.

  • rd2dmk2 14:06 06.oktober 2022.

    hm težave v firmi ? a to se sliši nekako takole direktorji ne moreji si potalat božičnice, nagrade za uspešnost, nabavit nove službene avte za domačo rabo, itd itd. pa saj skoz pravite konkurnca, pa kapitalizem pa... pa naj gre ...prikaži več v stečaj. verjetno pa bo nekao tako kot z merkatorejm, fructalo drogo, kolinsko.....kako že ? al pa s parcelo v trenti.