Slovenija
43188 ogledov

Vlada: "Odločitev ustavnega sodišča je nepričakovana"

Jelko Kacin Tamino Petelinšek/STA
Vlada odgovarja Ustavnemu sodišču.

"Odločitev ustavnega sodišča je nepričakovana, saj se s svojimi prejšnjimi odločitvami, ki so se nanašale na ukrepe za obvladovanje epidemije covid-19, ni postavilo na takšno stališče," je na današnji novinarski konferenci v imenu službe vlade za zakonodajo vladne pravne službe sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Zakonodajna služba vlade še dodaja, da sami odloki niso omejili svoje veljavnosti in bi torej morali veljati dokler niso razveljavljeni in je zato po mnenju sprejemanje sklepov o podaljšanju ustrezno. 

Vlada: Podaljševanje sklepov je bilo ustrezno

Kot je znano, je Ustavne sodišče je ugotovilo neveljavnost sklepov vlade s katerimi je podaljševala ukrepe za obvladovanje koronavirusa, povezane s šolanjem na daljavo. "Vlada uvodoma poudarja, da so bili vsi sklepi za obvladovanje epidemije covida-19 sprejeti na podlagi strokovnih podlag, da so nujni zaradi ohranjanja življenj in zdravja ter, da so bili sprejeti na popolnoma transparenten in javen način ter po mnenju vlade ustrezno predstavljeni in objavljeni. Tudi o teh ukrepih je bila obveščena javnost in državni zbor. Vse navedeno velja tudi za akte, s katerimi je vlada podaljševala ukrepe." 

Vlada bo o ukrepih ponovno odločala

Vlada bo v skladu z načelom pravne države upoštevala odločitev ustavnega sodišča in o ukrepih na podlagi strokovnih izhodišč ponovno odločala. Glede na stališče US, da gre za predpise, bo vlada zadevna besedila objavila v uradnem listu.

Šola na daljavo kljub odločitvi US še naprej

Kot pojasnjuje vladni govorec Jelko Kacin, se bo šolanje na daljavo kljub odločitvi Ustavnega sodišča v ponedeljek nadaljevalo, saj ustavno sodišče ni posegalo v vsebinske odločitve vlade pač pa je vlado napotilo, da v treh dneh vse te odločitve ustrezno objavi, kar bo vlada tudi naredila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • vzev 18:43 04.december 2020.

    Ali bo kdo iz te nesposobne vlade kazensko odgovarjal? Sedaj bodo lahko ljudje začeli vlagati tožbe in s tem bo država močno oškodovana. Če je kaj pravice, bi morali tisti, ki so uvedli te ukrepe za to odgovarjati.

  • Taja 17:31 04.december 2020.

    Torej Janšev twitter profil ni več Uradni list? Nam v nedeljo zvečer ne bo več čivkal 😢😢😂🤣

  • Avatar Leon
    Leon 15:36 04.december 2020.

    Diktatura politikov s posebniki potrebami je prešla okvire pravne države . Pohlep oblastnikov .