Slovenija
2765 ogledov

Vlada odložila nakup kolesnikov 8x8

Karel Erjavec Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za obrambo Karla Erjavca pred odborom DZ za obrambo
"Moram zavrniti vse indice, da bi bil razlog za to korupcija," je dejal minister Erjavec.

"Ves postopek je bil pomanjkljivo voden. Posledično bi lahko bila pogodba nezakonita," je dejal minister za obrambo Karl Erjavec. "Problem je, da vsa investicijska dokumentacija temelji na taktični študiji iz leta 2005, ki ni ustrezna podlaga." 

Postopki za nabavo novih osemkolesnikov so začeli teči leta 2017 in je po Erjavčevih besedah nakup na podlagi študije iz 2005 neprimeren, saj študija ni celovita. Erjavec pravi, da je potrebna nova taktična študija za srednjo bataljonsko skupino, ki bo pokazala, kaj Slovenska vojska potrebuje. Erjavec pričakuje, da bo študija prinesla celovit pristop glede izgradnje srednje bataljonske bojne skupine, česar zgolj nakup osemkolesnikov ne zagotavlja. 

Po Erjavčevih besedah je general štab v oktobru lani že začel z izdelavo te taktične študije. Ta naj bi odgovorila na vprašanje, kaj poleg osemkolesnikov še potrebuje Slovenija za izgradnjo omenjene skupine. "Treba je odgovoriti tudi na to, na kakšen način bodo zagotovljeni vojaki, kako bo teklo usposabljanje kadrov, vzdrževanje, servis, ustrezna infrastruktura, parkirišča, delavnice ..." je dejal Erjavec. 

Ukvarjamo se z velikim primanjkljajem vojakov, zato bo ena od nalog morala biti pridobivanje mladih, sicer se nam bo lahko zgodilo, da ne bomo imeli vojakov, ko bomo izvedli modernizacijo, je dejal Erjavec. 

Slovenska vojska | Avtor: Anže Petkovšek Častna straža Anže Petkovšek
Izvirni greh je ...

"Postopek nabave s tem ni končan," je poudaril Erjavec. "Osemkolesnike bo treba v doglednem času nabaviti, treba pa bo definirati, kaj potrebujemo." Slovenija se je zavezala, da bo prvo srednjo bataljonsko bojno skupino oblikovala do leta 2022, drugo pa do 2025. Tudi v primeru, če bi pogodbo podpisali danes in bi vsi postopki stekli, do leta 2022 ne bi mogli zagotoviti zmogljivosti, ki jih taka skupina potrebuje, zaradi dobavnih rokov. 

V primeru, da bi prišlo do podpisa pogodbe, bi to po Erjavčevih besedah pomenilo kršitev finančnih predpisov, ker gre za pogodbo, ki je vezana na več let. Ker Zakona o temeljnih razvojnih programih ni, tako ni pravne podlage za takšno odločitev, poleg tega je vlada sprejela odločitev, da se ne pridruži organizaciji OCCAR, preko katerega bi lahko potekala nabava. 

Na vprašanje, kako je lahko postopek prišel do te točke glede na vse, kar je povedal, je minister odvrnil: "Tudi sam sem se spraševal, kako je to lahko šlo čez. Mislim, da je izvirni greh, da ni bila narejena taktična študija za srednjo bataljonsko bojno skupino." Erjavec je poudaril, da se je na preteklih izkušnjah naučil, kako morajo stvari biti urejene. "Minister, ki bi podpisal tako pogodbo, bi bil v prekršku. Poglejte jaz sem hodil na sodišče zaradi nevestnega dela v službi in sem bil oproščen, ko je šlo za Patrio. Zelo dobro vem, kako mora postopek biti izpeljan, da ni očitkov o nezakonitosti in nevestnem delu." 

Erjavec je dejal, da bo predlagal, da se sprejme zakon o temeljnih razvojnih programih v vojski, da bodo tako dobili pravne podlage za prevzemanje obveznosti na dolgi rok. Skladno s srednjeročnim obrambnim programom je za obdobje 2018-2023 predvideno, koliko bo država namenila za obrambo. Letos naj bi namenili 1,1 odstotka za obrambne namene. Odstotek pa naj bi se enakomerno povečeval do leta 2023, ko naj bi znašal 1,5 odstotka. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • dragec 18:57 24.februar 2019.

    nakup je ustavil Miha Kordiš

  • Dusan Kokalj 16:39 21.februar 2019.

    Za takega kot je Korel je škoda komentarja.

  • mitja20 16:24 21.februar 2019.

    Za Vifana zbira dnar