Slovenija
28 ogledov

Vlada odrezala šefa policije

Stanislav Veniger Saša Despot
Vlada je na današnji seji razrešila generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja. Na njegovo mesto so imenovali dosedanjega direktorja uprave kriminalistične policije Marjana Fanka.

Kot je pojasnila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ji zakon omogoča, da v roku enega leta od nastopa funkcije poda predlog za razrešitev generalnega direktorja policije. Odločitev pa po njenih besedah sodi v kontekst vizije, ki jo ima kot ministrica pri upravljanju resorja.

Venigerju po informacijah ministrice pripada odpravnina. Jo je pa tudi seznanil s tem, da izpolnjuje pogoje za upokojitev in bo to možnost izkoristil, je še pojasnila Györkös Žnidarjeva.

Neuradno naj Györkös Žnidarjeva Stanislavu Venigerju ne bi očitala nobenih kršitev, bil pa naj bi neprimeren za mesto prvega moža policije zaradi afere DCAF.

Dobival dodatek, čeprav ga ne bi smel

Veniger je, preden je postal prvi mož policije, delal na švicarskem inštitutu Center za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF) in je, kot je lani ugotovila Komisija za preprečevanja korupcije, iz državnega proračuna neupravičeno dobivali dodatek k plači za službovanje v Ženevi, četudi tam ni bil.

Po zakonu o organiziranosti in delu policije generalnega direktorja policije imenuje in razreši notranji minister, vlada pa zgolj potrdi. Ker naj bi bil Veniger razrešen iz nekrivdnih razlogov, naj bi mu pripadala odškodnina.

Veniger je policijo vodil od oktobra 2012, na funkcijo ga je imenovala vlada Janeza Janše. Veniger je bil imenovan za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

V. d. generalnega direktorja policije bo Marjan Fank, za katerega je ministrica dejala, da je dolgoletni izkušeni karierni policist. Kot je dodala, vrsto let opravlja odgovorne vodstvene funkcije in delo policije dobro pozna. Izpolnjuje pa tudi vse predpisane pogoje.

Komentarjev 4
  • patrijarh 14:11 29.oktober 2014.

    Bilo kuda UDBA svuda.

  • dragec 13:52 29.oktober 2014.

    vse sami lopof - do lopofa

  • CharlySheen 11:45 29.oktober 2014.

    " kot je lani ugotovila Komisija za preprečevanja korupcije, iz državnega proračuna neupravičeno dobivali dodatek k plači za službovanje v Ženevi, četudi tam ni bil."Tegale ne razumem čisto dobro - a goljufanje države ni krivdni razlog? In to ...prikaži več visoki policist? Haloooo!