Slovenija
23 ogledov

Vlada podpira Türka

Danilo Türk Anže Petkovšek
Vlada je podprla kandidaturo Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov.

Vlada bo v okviru svojih možnosti tudi nudila vso vsebinsko podporo, kar po besedah direktorja urada vlade za komuniciranje Boštjana Lajovica ne bo pomenilo nobenega dodatnega stroška za proračun.

Možnost kandidature za generalnega sekretarja ZN je Türk nakazal 20. decembra. V njegovi pisarni so takrat za STA pojasnili, da je Türk "izrazil načelno pripravljenost kandidirati - ko bo čas za to - in ocenjuje, da bi bila ta kandidatura koristna za Republiko Slovenijo". Isti dan mu je osebno podporo pri kandidaturi izrazila premierka Alenka Bratušek.

Obžalovanje zaradi Peterleta

O kandidaturi bivšega predsednika so danes pred sejo vlade spregovorili tudi nekateri ministri. Notranji minister Gregor Virant je menil, da bi morali vsi podpreti kateregakoli Slovenca, ki bi kandidiral za tako pomembno funkcijo. O tem je izrazil obžalovanje, da podpore vlade ni bil deležen evropski poslanec Lojze Peterle, ki je želel nedavno kandidirati za generalnega sekretarja Sveta Evrope.

Kmetijski minister Dejan Židan je povedal, da bi bil vesel, če bi Slovenija imela generalnega sekretarja ZN. Glede Peterletove kandidature pa je izrazil obžalovanje, ker je bil, kot je dejal Židan, njegov pristop neprofesionalen.

Zunanji minister Karl Erjavec je medtem pojasnil, da vladi Türkove kandidature ne bi bilo treba podpreti, ker gre za osebno kandidaturo. A njegovo ministrstvo je vladi predlagalo, da to kandidaturo podpre, saj da je v interesu Slovenije. Volitve generalnega sekretarja ZN bodo šele leta 2016, a je prav, da se pravočasno stori vse, kar se lahko, je dodal Erjavec.

Poudaril pa je tudi, da je bila Peterletova kandidatura povsem drugačna od Türkove. V primeru Peterleta je bila vlada tista, ki bi morala predlagati kandidaturo, a evropski poslanec je zadnje ure pred iztekom roka podal kandidaturo, ki pa ni bila obrazložena, je še povedal zunanji minister.

"Dobro, da imamo železo v ognju"

Profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Milan Brglez meni, da je Türkova kandidatura brez jasne podpore državnega aparata nemogoča. Podpora, po njegovih besedah, ne pomeni, da bi se koalicija in opozicija poenotili, mora pa državni aparat delovati ustrezno. "Če je ta podpora jasna, potem obstajajo neke možnosti, da človek v celotnem postopku pride relativno daleč. Ali to pomeni, da pride povsem do konca, pa je težko reči," je dejal.

Kot pozitivna dejavnika pri kandidaturi je izpostavil dejstvo, da je Türk že igral neko vlogo v ZN, pa tudi položaj Slovenije v regiji Vzhodne Evrope. Pričakovati je, da se bo za položaj prijavilo več kandidatov iz različnih regij. Dodal je, da je dobro, da ima Slovenija železo v ognju. "Tudi če ta zadeva ne uspe, je to lahko nekaj pozitivnega, nekaj, s čimer diplomacija lahko operira," je pojasnil. Če bi se izkazalo, da realnih možnosti za izvolitev nima, pa bi bilo kandidaturo po besedah Brgleza bolje pravočasno umakniti.

Komentarjev 4
  • Veteran 10:16 03.januar 2014.

    Turk je samo še za na odpad, saj je že dokazal kakšno pristransko politiko je vodil. Očitno še vedno delujejo strici iz ozadja in niti aktualna kriza nas ni nič naučila!

  • milka1tv 09:51 03.januar 2014.

    Turk je propradli politik, ki se želi še 2 leti oklepati in siromašiti državni proračun za njegovo plačo in nesmiselna potovanja, ki ne bodo dala nobenih rezultatov. Doma ga je premagal luzer Pahor, ki je vedno omenjal francosko nemški vlak, ...prikaži več pristali pa smo na novih davkih, zmanjševanju plač,... Kako bo Turk uspel s kandidaturi, če še Pahorja ni mogel premagati.Sedaj bo pa potoval po svetu z žegnom vlade in nam delal stroške, politiki pa narod fopajo, kako velike so možnosti Turka. Dajte se nehat že enkrat norčevat iz ljudi. Turk pa naj hodi v službo na faks, tam bo še najmanj škode delal.

  • ennanova 08:38 03.januar 2014.

    Srečno v temno prihodnostPolitiki, ki ne prinašajo dobrih novic, pa čeprav so pravljične, težko zmagajo na volitvah. Od nekdaj je tako. Imajo celo srečo: v antičnem svetu so sla s slabimi novicami nemudoma pospremili na oni svet. Politiki torej ...prikaži več verjamejo, da morajo ljudstvu govoriti, kar bi rado slišalo, zato se vedejo skladno s prepričanjem: prihodnost bo vsekakor svetla, samo sledite nam. Tvegam torej, …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1378-srecno-v-temno-prihodnost