Slovenija
22 ogledov

Vlada podprla Jerneja Sekolca

meja Žurnal24 main
Vlada je podprla kandidaturo Jerneja Sekolca za slovenskega člana arbitražnega sodišča.

Vlada je na današnji seji soglasno podprla kandidaturo Jerneja Sekolca za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo odločalo o meji med Slovenijo in Hrvaško, je na novinarski konferenci po seji sporočil minister za pravosodje Aleš Zalar. Vlada bo sedaj mnenje posredovala predsedniku republike.

Kot je odločitev vlade pojasnil Zalar, gre za vrhunskega pravnega strokovnjaka, ki uživa "izjemen ugled" tako v mednarodni kot domači strokovni javnosti.

Glede na vse zahtevane reference je Sekolec primeren kandidat za arbitra in poleg tega izpolnjuje tudi kriterije, ki jih je vlada sama določila v zvezi s pripravami na arbitražo. Trenutno je Sekolec podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je tudi neodvisen arbiter v vrsti stalnih tako imenovanih institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati tudi arbiter v ad hoc arbitražah.

Še enkrat je poudaril, da je za vlado pomembno, da "ostajajo znotraj časovnega načrta". Če bo  predsednik republike Sekolca predlagal za arbitra, bo lahko državni zbor o njem odločal že septembra. Potrditi ga bo moralo najmanj 46 poslancev, kar verjetno ne bo težko, saj je Sekolcu naklonjena večina strank.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.