Slovenija
3 ogledov

Vlada policiji prijavila člana AUKN

Danilo Grašič Dagmar Komar Marko Golob Nik Rovan
Vlada je policiji prijavila člana uprave AUKN Marka Goloba in Danila Grašiča, ker naj bi v pismu poslancem državnega zbora o morebitnih scenarijih pri dokapitalizaciji NLB objavila zaupne informacije iz vladnih gradiv.

Iz Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) so sporočili, da so se kriminalisti v ponedeljek že oglasili pri Golobu in Grašiču.

V agenciji pravijo, da je prijava vlade povsem neutemeljena, zato člana uprave resno razmišljata o potencialnih pravnih ukrepih zaradi krive ovadbe.

Ovadba se nanaša na odprto pismo poslancem v zvezi z možnimi scenariji lastniških sprememb ob dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB), ki sta ga podpisala oba člana uprave, medtem ko ga predsednica Dagmar Komar kot članica pogajalske skupine glede dokapitalizacije največje slovenske banke ni – podpisala je namreč zelo strogo in jasno zavezo k molčečnosti o postopku pogajanj o dokapitalizaciji.

Vlada Golobu in Grašiču očita, da sta v pismu razkrila zaupne podatke iz vladnih gradiv, v agenciji pa zagotavljajo, da sta le analizirala javno dostopne podatke in javnost opozorila na možne scenarije pod določenimi predpostavkami, ki so izhajali iz javno objavljenih podatkov.

Na AUKN zagotavljajo, da zaupnih podatkov, ki naj bi bili domnevno predmet razkritja, nikoli niso imeli v posesti ali na vpogled. O tem so obvestili tudi kriminaliste. Golob in Grašič prijavo razumeta kot enega v nizu pritiskov na neodvisno delovanje agencije.

Ob tem na AUKN pravijo, da so že od ustanovitve dalje "zaradi drže, ki se ne uklanja navodilom vlade, ker želi predvsem spoštovati veljavno zakonodajo, kodekse upravljanja in smernice Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj in ker zasleduje predvsem koristi družb in državljanov" sistemska motnja, "ki jo je potrebno nevtralizirati, da bi se ob trenutno zgodovinsko nizkih cenah državnega premoženja lahko odvilo nemoteno plenjenje premoženja vseh državljanov".

Komentarjev 1
  • izvedenec 22:05 05.julij 2012.

    evo ti borce za tranzicijsko plenjenje - AUKN in oni se sklicujejo na pravno državo, he he