Slovenija
110566 ogledov

Vlada ponoči sprejela novo odločitev

Janez Janša Posvetovalna skupina Vlada RS
Vlada je na dopisni seji seji sprejela sklep glede bolezni opičje koze.

Vlada je sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni opičje koze. Kot so sporočili po seji vlade, je okužbo z virusom opičjih koz treba čim prej uvrstiti v 1. skupino nalezljivih bolezni, za katere je po zakonu obvezna prijava za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti.

Le tako bo imel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) zagotovljeno ustrezno zakonsko podlago za vzpostavitev epidemiološkega spremljanja navedene bolezni, epidemiološko obravnavo primerov in njihovih tesnih kontaktov, ter za posredovanje vseh zahtevanih podatkov mednarodnim institucijam.

Po pravilniku o prijavi nalezljivih bolezni so v 1. skupino nalezljivih bolezni med drugim uvrščene davica, kolera, kuga, ošpice, otroška paraliza, steklina in rumena mrzlica. Kot je razvidno iz pravilnika, mora zdravnik ob sumu ali postavitvi diagnoze nalezljive bolezni iz 1. skupine to v treh do šestih urah prijaviti območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki o tem obvesti NIJZ. V primeru nalezljivih bolezni 1., 2. in 3. skupine se mora diagnoza potrditi z mikrobiološko diagnostiko v pooblaščenem oz. referenčnem mikrobiološkem laboratoriju.

V takšnem obsegu je v Evropi še ni bilo

V Evropi in Severni Ameriki od začetka maja beležijo več primerov okužb z virusom opičjih koz, ki se sicer pojavlja v tropskih gozdnatih predelih v Centralni in Zahodni Afriki. Virus, ki povzroča opičje koze, je soroden virusu, ki je povzročal črne koze. Te smo s pomočjo globalne kampanje cepljenja uspeli izkoreniniti. Virus opičjih koz se na ljudi lahko prenese ob stiku z okuženo živaljo (največkrat prek glodavcev ali primatov) ali okuženim človekom ali s človeškimi telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus. Prenos med ljudmi je lahko tudi kapljičen. Okužba se širi med osebami, ki so med seboj v tesnem stiku, so zapisali v sporočilu po dopisni seji vlade.

Pri opičjih kozah gre za porajajočo se nalezljivo bolezen, ki se do sedaj v takšnem obsegu v Evropi še ni pojavljala. Glede na epidemiologijo skupkov, ki se pojavljajo v Evropi, pojava primerov te bolezni je pričakovano, da se bodo primeri pojavljali oz. se je že tudi v Sloveniji. Tako Svetovna zdravstvena organizacija kot Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni pozivata države, da takoj vzpostavijo epidemiološko spremljanje primerov te bolezni in ustrezno obravnavo tesnih kontaktov.

"Posamični primeri, ki jih obvladujemo"

V Sloveniji so pri moškem potrdili prvi primer opičjih koz. Gre za uvožen primer s Kanarskih otokov, zdravstveno stanje bolnika, ki je simptome razvil po vrnitvi domov, je dobro, je povedal predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel. Tveganje za okužbo za splošno prebivalstvo je nizko.

"Zadeva ni preambula nove epidemije, ampak gre za posamične primere, ki jih obvladujemo," je v torkovi izjavi za medije povedal Fafangel. Poudaril je, da je bolezen epidemiološko lažje obvladljiva kot covid-19 in gre za že znano bolezen.

Bolezen opičjih koz je tako bistveno manj prenosljiva kot covid-19, poleg tega je oseba kužna šele po pojavu simptomov, podobnim gripi, in izpuščaju.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 14
 • Avatar Leon
  Leon 19:16 25.maj 2022.

  Vlada je sprejela sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni opičje koze....po LASTNI PODOBI .

 • bobubob 19:12 25.maj 2022.

  No, pa se je kmalu začelo. Stari krepajoči rdeči zmaj je še zadnjič mahnil z repom po svoji 'ljubi' domovini oz. državljanih, za katere ga, vsaj verbalno, tako skrbi. Novi obrazi pa bodo na temeljih tako psihofizično sprtega plebsa še ...prikaži veče laže polnili svoje žepe....in nadaljevali lažnivo, Slovencem sovražno, politiko poslavljajoče se vlade..... Kdo bo šef novega ministrstva - za britje? Ja, Šami, ki ga vlada JJ še ni uspela vrniti njegovi družini v Siriji.... in hej, uspeli smo podpisati z WHO !

 • joze95 09:58 25.maj 2022.

  Pa res je Slovenija ponorela, nujne ukrepe je treba sprejemati, razen če se gre za novo jago malih posvečenih managerjev, ki skrivajo denar preko svojih žena , tako da jim dajo lastnino kot preužitkarji. To so res poteze hlapcev, ki ...prikaži več spoštujejo gospodarjeve zahteve. Po novem bomo imeli Ministrstvo za Preužitkarje, ker bo vse ostalo socializirano!!!!