Slovenija
48 ogledov

Vlada popustila, izplačilo poračuna v roku

slovenija 20.05.13, Gregor Virant, Branimir Strukelj, Podpis dogovora med vlado Anže Petkovšek
"Če februarja ne bo denarja, se vidimo na cesti," so sindikati javnega sektorja grozili ministru Virantu. Tako sindikati kot vlada so drug od drugega terjali denar. A očitno sta strani po burnih pogovorih le dosegli preboj.

Vlada in sindikati javnega sektorja so na današnjih pogovorih očitno razrešili dilemo glede izplačila poračuna odprave plačnih nesorazmerij. Vlada je sindikatom zagotovila, da bo prvi obrok izplačan v roku, zaradi izplačila pa ne bo odpuščanj iz poslovnih razlogov. Tako so začeli pogovore o noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki bodo znova čez 14 dni.

Kot je po sestanku povedal notranji minister Gregor Virant, so sindikatom pojasnili, da ni nobenih skrbi glede izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij in da morajo delodajalci v javnem sektorju za to poskrbeti. Če bodo nastale kakršnekoli tehnične težave, bo pomagalo ministrstvo za finance. Zagotovil je tudi, da zaradi izplačila ne bo odpuščanj iz poslovnih razlogov.

Tako so pogajalci danes že lahko prešli k predvidenemu dnevnemu redu: obravnavi predlaganih sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki se nanašajo na kvorum za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor, ter vračilo preveč izplačanih plač zaradi napak, ki so nastale po prevedbi v nov plačni sistem.

Vlada je sindikate seznanila z osnutkom novele in dobila nekaj prvih odzivov, je dejal Virant. Sindikati naj bi do prihodnjih pogajanj pripravili svoj odgovor.

Po oceni vodje konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja je bila razprava pri vprašanju izplačila odprave plačnih nesorazmerij zelo burna. A so na koncu vendarle dobili zagotovila vlade, da bo prvi obrok izplačan v zakonskem roku, torej najpozneje do konca februarja. Predstavniki ministrstva za finance pa so po njegovih besedah izrazili pripravljenost, da bodo dopis, ki so ga posredovali javnim zavodom, popravili tako, da ga ne bo mogoče razumeti, da je sredstva za izplačilo te obveznosti mogoče pridobivati tudi z zmanjševanjem števila zaposlenih.

Tako Štrukelj pričakuje, da bodo to obveznost poravnali vsi javni zavodi. V nasprotnem primeru se sindikati z vlado niso pripravljeni pogajati o nobeni drugi odprti zadevi, prav tako bi do izražanja nezadovoljstva "verjetno prišlo tudi na ulici". A po današnjem sestanku ni razloga, da vladi ne bi verjeli, je dodal.

Da nimajo sredstev za izplačilo te obveznosti, so sicer že opozorili v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije. Pristojne ministre in premierko Alenko Bratušek pa so k zagotovitvi sredstev pozvali tudi v Sindikatu kulture in narave Slovenije Glosa.

Glede vprašanja ureditve kvoruma pa sindikati pričakovano nimajo enotnega stališča. Po oceni Štrukljeve konfederacije je sicer smiselno, da kolektivno pogodbo za javni sektor podpisujejo konfederacije. Izpostavili pa so tudi, da bi vlada in vsi sindikati, ne le s področja javnega sektorja, morali odpreti razpravo o reprezentativnosti sindikatov.

Sindikalisti glede vračanja denarja nepopustljivi

Medtem je bilo pri vračilu preveč izplačanih plač stališče sindikatov enotno, saj vztrajajo, da delavec ne sme nositi te odgovornosti, temveč jo mora prevzeti tisti, ki je takšno plačo določil. Vlada pa je po Štrukljevih besedah vztrajala na "nekoliko kontradiktornem" stališču in priznala, da delavec za previsoko plačo res ni kriv, a da bi moral nositi del odgovornosti.

O podrobnostih sindikalnega odgovora na vladne predloge Štrukelj danes še ni želel govoriti. Je pa vlada po njegovih besedah predlagala tudi, da bi v prihodnje pogovore vključili še usklajevanja o dodatku za pripravljenost na delo izven kraja bivanja, povračilu potnih stroškov in plačilu povečanega obsega dela.

Komentarjev 5
  • astibo8020 00:03 16.januar 2014.

    Ne gre samo za policijo in zdravstvo (zdravnikom se tako jebe za vse ostale), temveč moraš vedeti, kaj vse pri nas spada pod javni sektor (od JU, policije, zdravstva, šolstva, vojske,....vse do energetike (ne vse) in ostalih državnih firm, kjer ...prikaži več se ravno tako krijejo izgube iz proračuna, brez, da bi gospodje izgubili eno samo boniteto.

  • astibo8020 23:58 15.januar 2014.

    Če februarja ne bo denarja upam, da se res vidimo na cesti, samo nas bo nekajkrat več in minilo vas bo terorizirati celo državo zaradi vašega privilegiranega statusa.

  • mirko 20:44 15.januar 2014.

    Ko bo denarja za tekoče proračunske obveznosti zmanjkalo še le takrat bodo gospodje sestopili iz oblakov. Do takrat pa juhuhuuuu na račun kreditov, ampak ne več dolgo. Že v tem letu se zna zgodit kaj nepričakovanega (pričakovanega) z državno blagajno. ...prikaži več Prilivi se iz dneva v dan manjšajo, vlada si znova in znova izmišljuje nove davke in viša že obstoječe, vendar kljub temu se denarja v državne jasli iz dneva v dan manj nateče. Poraba pa ostaja ista ali se pa celo povečuje in vse to na račun kreditov. Ne več dolgo, kajti Čuferja se že počasi loteva tiha panika in že razmišlja o svojem odstopu, ker ne bo hotel biti črni Peter. Ko pa se bo začelo, bo v tej državi prava štala, mogoče celo kaj hujšega od štale.