Slovenija
48 ogledov

Vlada "poslala" NPU

Bojan Petan (Foto: Mediaspeed)
1/7
Žurnal24 main
Podjetji Delo Prodaja in DZS so danes v povezavi s spornimi posli Sklada za financiranje razgradnje NEK obiskali kriminalisti. Pridržani sta dve osebi.

Pridržana je Ksenja Žnideršič Planinc, ki je kot vršilka dolžnosti direktorice sklada za razgradnjo Jedrske elektrarne Krško (Jek) konec lanskega leta opravil sporni nakup obveznic Dela Prodaje. Poleg Žnideršič Planinčeve je po poročanju Pop TV pridržan tudi direktor podjetja Delo Prodaja Robert Krajnik, oba pa ostajata v priporu.

Branko Bergant iz Dela Prodaje je zanikal, da bi bil pridržan in da tudi njegovo podjetje ni med preiskovanimi, saj naj bi kriminalisti le "pregledali nekaj listin". Policisti so ga tako nadzorovali le med preiskavo v podjetju.

Odvetnik Miha Kozinc pa je zanikal, da bi kriminalisti preiskovali Bojana Petana, predsednika uprave DZS.

Dve osebi pridržani

Kot je povedal Robert Črepinko, pomočnik vodje Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), preiskava poteka od maja, vodi jo Okrožno državno tožilstvo v Krškem, nanaša pa se na sume zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, za katere je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora.

Danes je pri preiskavah sodelovalo 43 preiskovalcev NPU in policistov, od šestih zjutraj naprej so preiskovali tri zasebne prostore, devet poslovnih, preiskali pa so tudi tri osebne avtomobile. Preiskave so potekale na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Novo mesto.

Dvema osumljencema so za čas zbiranja podatkov tudi odvzeli prostost, aktivnosti na terenu naj bi bile danes zaključene, sledi preučevanje zaseženega gradiva in nadaljnje zbiranje obvestil.

Kolikšna naj bi bila povzročena škoda, na NPU še en morejo točno napovedati, gre pa za več milijonov.

Preiskave vodi tudi sklad

V Skladu za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Neka so potrdili, da teče preiskava na sedežu sklada, in sicer v prostorih, ki jih je uporabljala bivša v. d. direktorice sklada Ksenja Žnideršič Planinc. Kriminalisti namreč pregledujejo dokumentacijo v omenjeni pisarni.

Preiskava se nanaša na uradne postopke, ki potekajo zoper Žnideršič Planinčevo in so po pojasnilih sklada posledica ugotovitev nepravilnosti in sumov storitve kaznivih dejanj ter povzročitve materialne škode skladu. Zoper Žnideršič Planinčevo postopke vodi tudi sklad. Postopki se nanašajo na ugotovitve kazenske, odškodninske in disciplinske odgovornosti.

"Revizija ugotavlja, da nakup obveznice izdajatelja Dela Prodaje ni bil skladen z naložbeno politiko sklada, ki jo je odobrila vlada, prav tako ne s finančnim načrtom sklada za leti 2011 in 2012, ter ni bila strokovna in gospodarna odločitev," pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarstvo, ki je o tem tudi obvestilo NPU:

Sporne nakupe smo v Žurnalu24 razkrili februarja

Sklad za razgradnjo Jedrske elektrarne Krško (Jek), v katerega se steka del denarja od prodane električne energije iz krške nuklearke, je konec prejšnjega leta prodal za tri milijone državnih obveznic in kupil obveznice Dela Prodaje, smo v Žurnalu24 razkrili februarja.

Delo Prodaja je obveznice izdala predvsem zaradi prevzema Term Čatež. Večina obveznic je bila v lasti DZS, zaradi visoke cene pa za vlagatelje niso bile zanimive. Upravni odbor sklada je od Ksenje Žnideršič Planinc zahteval poročilo o naložbi, in kot je ugotovil, obveznice Dela Prodaje nimajo bonitete, kot jo zahteva naložbena politika sklada.

Komisija za nadzor javnih financ je marca sklenila računskemu sodišču predlagati, da opravi revizijo poslovanja sklada Jek od začetka januarja 2010 do 15. marca letos, ko je dosedanji v.d. Žnideršič Planinčevi potekel mandat. Pri poslovanju sklada v tem obdobju se po oceni komisije pojavlja veliko problemov, ki jih je treba razrešiti takoj.

Komentarjev 1
  • privat 18:42 15.februar 2012.

    to je nesmisel...kaj pa sploh uspejo naši policisti dokazati?? Kdo jih sploh plača??