Slovenija
22 ogledov

Vlada potrdila, da bodo davčne blagajne obvezne za vse

blagajne EPA
Vlada je potrdila akcijski načrt za izvedbo davčnih blagajn, ki naj bi jih ponovem potrebovali vsi, ki poslujejo z gotovino.

Na vladi računajo, da bi davčne blagajne uveljavili do 1. januarja naslednje leto, v primeru hitrih postopkov pa bi lahko do njihove uvedbe prišlo že 1. oktobra letos.

Potrebovali jih bodo vsi - tudi fizične osebe - ki poslujejo z gotovino in izdajajo račune. Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je izpostavila, da bo "uvedba davčnih blagajn zajela čim širši krog zavezancev, izjeme bodo določene zelo restriktivno".

Država si, po besedah Vranilčarjeve, od uvedbe novih davčnih blagajn na letni ravni obeta od 50 do 100 milijonov več pobranega davka na dodano vrednost. Za vzpostavitev sistema pa naj bi potrebovali okoli dva milijona evrov.

Vlada bi po predlogu finančnega ministrstva uvedla sistem, ki shranjuje podatke o računih pri finančni upravi v realnem času. Blagajne bi bile tako prek spleta povezane z informacijskim sistemom Fursa, ki bo beležil podatke o računih. Informacijski sistem Furs pa bo preveril poslane podatke še pred izdajo in nato poslal blagajni posebno enkratno identifikacijsko številko računa, ki se izpiše na računu. Postopek traja manj kot 2 sekundi. S takšnim postopkom Furs pred izdajo verificira izdani račun.

Komentarjev 3