Slovenija
64 ogledov

Vlada potrdila poroštvo za Teš 6

Stajerska 19.08.11, tes, termoelektrarna sostanj, tes 6, gradbisce, gradnja, fot Žurnal24 main
Vlada določila besedilo predloga zakona o ratifikaciji poroštvene pogodbe za šesti blok termoelektrarne Šoštanj.
Vlada je na današnji seji, ki je potekala na gradu Strmol na Gorenjskem, določila besedilo predloga zakona o ratifikaciji poroštvene pogodbe med državo in Evropsko investicijsko banko (EIB) za del kredita za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor vladnega urada za komuniciranje Anže Logar.

"Gre za materializirano posledico odločitve s prejšnje seje vlade," je dejal Logar.

Vlada je namreč že pretekli teden predlagala sklenitev poroštvene pogodbe za Teš 6 z EIB za del kredita v višini 440 milijonov evrov.

Minister za finance Janez Šušteršič je takrat izrazil pričakovanje, da bodo postopki zdaj stekli hitro in da se bo šesti blok lahko gradil naprej. Pogodbo bo moral na koncu potrditi državni zbor (DZ).

Šušteršič težav v DZ ne pričakuje

Šušteršič težav v zvezi s potrjevanjem poroštvene pogodbe za Teš 6 v DZ ne pričakuje, saj so poslanci zakon o državnem poroštvu julija tudi sprejeli.

Po podpisu poroštvene pogodbe za Teš 6 - podpisali so jo minister Šušteršič, minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač in direktor Teša Simon Tot - je vlada tako storila še zadnji korak, ki je v njeni pristojnosti. Pogodbo mora zdaj podpisati EIB, zaradi njene mednarodne narave pa nato ratificirati še DZ.

DZ je zakon o državnem poroštvu za gradnjo Teš 6 sprejel julija. V njem je zapisano, da bo država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri EIB, če bo Teš izpolnil določene pogoje. Eden od njih je, da cena projekta ne sme preseči sedanjih 1,3 milijarde evrov.

Komentarjev 1
  • dragec 10:27 12.december 2012.

    No, in ko bo denar tu, takrat se bo začelo z ropanjem....naša stalna praksa!!!!