Slovenija
77550 ogledov

Vlada potrdila: Za to bo spet na voljo denar

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Vlada je potrdila odlok o programu sklada za podnebne spremembe. Na voljo bo dodaten denar.

Vlada je potrdila odlok o programu sklada za podnebne spremembe, iz katerega se financirajo številni ukrepi, med drugim tudi za trajnostno mobilnost, zmanjševanje emisij, obnovljive vire energije ipd. 

Kot je povedal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, so z odlokom aktualizirali program tudi na zadnje že sprejete zakonske odločitve. Vlada je pred kratkim namenila iz podnebnega sklada 106,8 milijona evrov za energetske vavčerje za ranljive posameznike. 

Zaradi dviga cene emsijskih kuponov je bilo prihodkov v podnebni sklad bistveno več, kot so pričakovali. Cene omenjenih kuponov so namreč v zadnjem obdobju močno narasle. Vizjak je dejal, da se je po konzervativni oceni v sklad na letni ravni na račun emisijskih kuponov nabralo 80 milijonov evrov. Prihodki so se približno podvojili, je dodal.

"Vlada je namenila dodaten denar tudi za ukrepe, ki so se v zadnjem obdobju izkazali kot ukrepi, kjer je treba povečati sredstva za spodbude," je dejal Vizjak. Dodatnih 15 milijonov evrov bo na voljo za fotovoltaične elektrarne za fizične osebe, dodatnih 28 milijonov bo na voljo za namestitev toplotnih črpalk in kotlov za biomaso v gospodinjstvih. V obeh primerih je bilo v zadnjem obdobju občutiti drastičen dvig vlog. 

23 milijonov evrov bo na razpolago za nadgradnjo železniških prog in 30 milijonov evrov za nabavo novih vlakovnih kompozicij. Tako bodo Slovenske železnice posodobile 53 milijonov dodatnih sredstev.

Povečali bodo tudi subvencije za prehod gospodarstva v nizkoogljično krožno gospodarstvo, in sicer v višini 5 milijonov evrov. Za trajnostno gradnjo nizkoenergijskih hiš bo namenjenih 7 milijonov evrov.

V prihodnjem obdobju tako lahko pričakujemo objavo novih pozivov za subvencije.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 10
  • marko345 21:37 07.april 2022.

    To potezo vlade pa ni korektno kritiizirat, je dobra in pravočasna, v doro družbe. Amen.

  • bljitva 14:48 07.april 2022.

    ena najboljših, če ne celo najboljša vlada v zgodovini Slovenije...razvojna, efektivna, ukrepa hitro kjer so potrebe, gradi se na vseh področjiih kot še nikoli, pomoga se direktno ljudem...pod levimi vladami je bila več al manj stagnacija ali v najboljšem primeru ...prikaži več status quo...Slovenija se mora znebit tistih, ki nas nazaj na Balkan vlečejo, ne spadamo mi tja dol.

  • a9e68efe34e5be05967171b921c868fb1defe8c4 14:15 07.april 2022.

    Pomisli na sonce... .