Slovenija
104608 ogledov

Vlada sprejela sklep glede nošenja mask

Gostinski lokal v času koronavirusa Profimedia
Vsi sklepi, ki niso bili odpravljeni ostajajo, vključno z obveznim nošenjem mask.

Vlada je sprejela Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih (ZBN), pri nalezljivi bolezni covid-19. "Sklep predstavlja pravno podlago, da se bo lahko tudi po 31. maju sprejemalo splošne in posebne ukrepi po Zakonu o nalezljivih boleznih pri nalezljivi bolezni covid-19," so sporočili z vlade. "Vsi akti in ukrepi, ki jih je v času razglašene epidemije zaradi nalezljive bolezni covid-19 sprejela vlada in do 1. junija niso bili odpravljeni, veljajo še naprej do njihove spremembe ali preklica. Obvezno ostaja tudi nošenje zaščitnih mask."

Dodajajo, da je sprejeti sklep temelj za vse ukrepe, ki jih je in jih bo sprejela bodisi vlada bodisi minister, pristojen za zdravje, na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih za nalezljivo bolezen covid-19.

Koronavirus in duševno zdravje Preklic epidemije Slovenija Pojasnila. Maske še obvezne? Kaj pa zbiranje ljudi?

"Trenutne epidemiološke razmere ne predstavljajo epidemije nalezljive bolezni, še vedno pa obstoji nevarnost širjenja nalezljive bolezni," poudarjajo pri vladi.

Tretji odstavek 8. člena Zakona o nalezljivih boleznih tako določa, da ima vlada pristojnost uporabe ukrepov iz tega zakona, če se pojavi nevarnost nalezljivih bolezni, ki bi lahko ogrozile zdravje prebivalcev.

Kje je obvezna uporaba mask?

Navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki jih posamični vladni akti ali ukrepi, sprejeti za zajezitev epidemije zaradi nalezljive bolezni covid-19, navajajo kot pogoj za sprostitev oziroma opravljanje določene dejavnosti, ostajajo kot obvezna v veljavi še naprej do njihove spremembe ali preklica. Tako v veljavi ostajajo vsi predpisani higienski ukrepi, med drugim tudi obvezno nošenje zaščitnih mask, in sicer:

- v zaprtih javnih prostorih, kjer je medsebojna razdalja manjša od 1.5 metra,

- v javnih prevoznih sredstvih,

- pri osebah z respiratornimi obolenji,

- pri zaposlenih v zdravstvenih ustanovah glede na stopnjo izpostavljenosti,

- pri zaposlenih v vseh domovih za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami,

- pri obiskovalcih zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in vzgojno varstvenih zavodih za osebe s posebnimi potrebami

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 21
  • Avatar Leon
    Leon 10:36 31.maj 2020.

    Poziv umetnikom, naj pri priči nehajo žaliti go. Romano Tomc.......berite Večer .

  • stanko3 12:54 30.maj 2020.

    Vlada je delala sezname v DSO, vlada sprejema sklepe o ukrepih glede covid 19 in hkrati pravi, da ni kriva za umrle v DSO, ki jih je obsodila na smrt s tem, da jim je odtegnila zdravniško pomoč. Razumi kdor more.

  • zdravko3 09:45 30.maj 2020.

    ŽIVI CIRKUS !!!