Slovenija
45765 ogledov

Te spremembe ukrepov je v petek zvečer sprejela vlada

seja vlade vlada Kabinet predsednika vlade RS
Novosti po petkovi dopisni seji.

Vlada je na dopisni seji izdala Odlok o spremembi Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19. 

"Predlog Odloka o spremembi Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19 temelji na predlogu Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da se v Odloku o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 črta obdobje trajanja vzpostavitve zaščite po cepljenju proti covid-19, ki je bilo določeno na devet mesecev," so zapisali pri vladi. "O trajanju zaščite po cepljenju proti covid-19 je 20. septembra razpravljala Posvetovalna skupina za cepljenje, ki deluje kot svetovalno telo Nacionalnega inštituta za javno zdravje na področju cepljenja, in sklenila, da trajanje zaščite po cepljenju velja neomejeno, dokler ne bodo znana nova dejstva in bo jasno kdaj je potreben poživitveni odmerek."

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu.

AstroZeneco bomo donirali

Poleg tega je vlada sklenila, da bo donirala cepivo AstraZeneca v instrument Covax. 

"Vlada je odločila, da se preostale dobave cepiva Vaxzevria, proizvajalca Astra Zeneca, ki jih je Republika Slovenija naročila na podlagi skupnega EU javnega naročila in še niso bile dobavljene v Republiko Slovenijo, to je predvidoma 578.336 odmerkov, donira v instrument COVAX," so sporočili z vlade.

AstraZeneca cepivo | Avtor: Profimedia Profimedia

Pojasnjujejo, da je epidemija nalezljive bolezni covid-19 je doslej povzročila eno največjih svetovnih zdravstvenih, gospodarskih in družbenih kriz. "Čim širši dostop do učinkovitih, kakovostnih in varnih cepiv proti covid-19 predstavlja v danih okoliščinah edino realno možnost na globalni ravni, da se upočasni in zaustavi širjenje okužb, zmanjša umrljivost, ki jo povzroča virus sars-cov-2, izboljša zdravje prebivalstva, razbremenijo zdravstveni sistemi ter omogočijo pogoji za delovanje gospodarstva in drugih sfer družbe," so zapisali pri vladi.

Ustavljanje epidemije na globalni ravni

Dodajajo, da je edini način za učinkovito naslavljanje pandemije je precepljenost svetovne populacije, ob sočasnem vlaganju v človekov razvoj in krepitev odpornosti najmanj razvitih držav. "Medtem ko države članice EU in druge razvite države učinkovito nadaljujejo s cepljenjem svojega prebivalstva, je delež precepljenih v državah v razvoju zanemarljiv," so še zapisali pri vladi. "Evropska komisija je v tesnem sodelovanju z državami članicami Evropske unije sprejela vrsto ukrepov in vzpostavila več aktivnosti, katerih namen je zagotoviti učinkovito zaščito prebivalcev EU in tudi širše, v iskanju možnosti pomoči tudi državam izven EU, ki tovrstno pomoč potrebujejo. Ena takšnih aktivnosti je tudi mehanizem za spodbujanje in olajšanje donacij v instrument COVAX."

COVAX predstavlja glavni kanal za distribucijo cepiv na globalni ravni. Ustanovljen aprila 2020 kot odziv na pandemijo covid-19, predstavlja enega izmed stebrov zagotavljanja enakega dostopa do zdravil, diagnostike in drugih zdravstvenih pripomočkov za boj proti pandemiji na globalni ravni.

"Na globalni ravni so potrebe in interes za cepljenje s cepivom Vaxzevria še vedno relativno visoki," so še zapisali pri vladi, zato se predlaga, da se preostale dobave cepiva Vaxzevria, proizvajalca Astra Zeneca, ki jih je Republika Slovenija naročila na podlagi skupnega EU javnega naročila in še niso bile dobavljene v Republiko Slovenijo, donira v instrument COVAX, ki bo nato poskrbel za ustrezno razporeditev cepiv med državami in dostavo v ciljne države.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 18
 • Dusan12 10:42 16.oktober 2021.

  A ima ta afna Bandelli sploh ispit za vožnjo avtomobila, doma mu otroci živijo ob pomanjkanju in jočejo, ta kreten pa svojo Alenko vozi z gajbo na pico v Škofjo Loko, a ketno okoli vratu, pa mu je kupila Tina ...prikaži več Heferle, al kaj, punca je iz dneva v dan bolj drobcena, nasprotno, pa ima Divjakinja na jeziku, Lidija iz tedna v teden vedno bolj buhteče oprsje ravno zaradi Porscheja…. In še in še….

 • Avatar zoo
  zoo 10:34 16.oktober 2021.

  Pojasnjujejo, da je epidemija nalezljive bolezni covid-19 je doslej povzročila eno največjih svetovnih zdravstvenih, gospodarskih in družbenih kriz. Vi, plačanci politični ste naredili ogromno škodo in vaši zdravniški priskledniki . Za denar Svetovne banke

 • si_rob 08:39 16.oktober 2021.

  Prehajamo v naslednjo fazo svetovnega socialnega in zdravstvenega poizkusa. Če se bo kdo hotel še cepit ok, sicer smo zaključili. Počasi se bo začelo opuščati covit ausvais in maske. V bolnišnicah se bodo ukinjali covid oddelki in mediji ne bodo ...prikaži več več poročali o covidu.