Slovenija
3454 ogledov

Vlada pričakuje pojasnila

Poslovna stavba Petrola. Saša Despot
Vlada je dala Slovenskemu državnemu holdingu čas do 4. novembra, da ji pojasni, zakaj je moralo oditi vodstvo Petrola.

Nadzorni svet Petrola je v četrtek z upravo sklenil sporazum o odhodu s funkcije, in sicer zaradi razhajanj glede izpolnjevanja strategije družbe. Vlada pričakuje informacijo glede zamenjave uprave "s poudarkom na razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave", so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Kapitalska naložba države v Petrolu je opredeljena kot pomembna naložba, v kateri želi država ohraniti ključne razvojne dejavnike. "SDH pri uresničevanju svojih pravic in izpolnjevanju obveznosti ne sme posegati v neodvisnost organov družb, predvsem pa ne sme posegati v posamezne poslovne in vodstvene odločitve," navaja vlada.

"Upoštevajoč omenjeno je vlada na podlagi določb ZSDH-1, ki urejajo komunikacijo med državnimi organi in SDH, slednjega pozvala, da ji do 4. novembra 2019 posreduje informacijo o razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave članov poslovodstva Petrola," so še zapisali v vladi.

Država ima v Petrolu neposredno 10,1-odstotni delež, skupaj z deležema SDH (12,7 odstotka) ter Kapitalske družbe in njenih skladov (8,8 odstotka) pa 31,6-odstotni delež. Država je s tem največja lastnica Petrola. Največji posamični delničar je glede na podatke s spletne strani Petrola s konca junija letos imetnik fiduciarnega računa pri banki Češkoslovenska obchodni bank z 12,78-odstotnim deležem.

"Kot vlada in kot solastnik smo dolžni vedeti, kaj se dogaja in zakaj se je zgodilo, kar se je zgodilo. Ker nekateri, seveda s ciljem destabiliziranja razmer, bi radi vse sprevrgli na vlado ali na našo stranko, kar seveda ne drži. Zato moramo ugotoviti, kdo je zadaj za to zamenjavo in zakaj je bila ta zamenjava izvedena," je ob robu današnje slovesnosti pred dnevom suverenosti dejal premier Marjan Šarec.

Delničarji Petrola, med njimi tudi država, imajo po Šarčevih besedah pravico dobiti pojasnila o ozadju hitre menjave. "SDH kot upravljavec državnega premoženja je tudi dolžan preveriti zadeve. Nekatere čudne zadeve se dogajajo v zadnjem času in potem smo za vse mi krivi, pa ni tako," je dodal Šarec.

Šarec: "Seveda sta NSi in SDS že pristavili piskrček"

Poslanci NSi pa so danes vložili zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ na temo upravljanja državnih podjetij in političnega kadrovanja. Kot so poudarili, se v zadnjem času "bolj intenzivno odpirajo vprašanja o načinu korporativnega upravljanja z državnimi podjetji in kadrovanja na podlagi političnih kriterijev, ki ga resna država ne bi smela dopustiti".

Premier očitke o političnem kadrovanju zavrača. "Če boste pogledali zdaj v nadzorni svet Petrola, koliko članov LMŠ pa je notri. Ne verjamem, da boste našli LMŠ kot novo stranko, kot stranko, ki ima 13 poslancev, ki je šele eno leto na državnem političnem prizorišču. Da zdaj smo pa mi tisti, ki prvi po 30 letih politično kadrujemo," je odgovoril.

"Naj se tisti, ki so v zadnjih 30 letih vse skupaj zavozili, da še danes ali pa bomo v prihodnosti popravljali posledice njihovih dejanj, naj se tiste odkrije, naj se tiste pozove na odgovornost. Seveda sta NSi in SDS že pristavili piskrček, pa je ravno v mandatu vlade SDS bil prodan Mercator, pa Intereuropa je čudno poslovala, pa še druge zadeve so se dogajale. Naj nikar ne kažejo s prstom na nas, ker v enem letu res ne moremo uničiti države," je še dodal.

Petrol Berločnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Odšla celotna uprava, na čelo Petrola prva nadzornica

Nadzorni svet Petrola je v četrtek s predsednikom uprave Tomažem Berločnikom ter članoma uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebrnakom sklenil sporazum o njihovem odstopu iz uprave.

Vodenje družbe je do imenovanja nove uprave prevzela predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović, nadzorni svet pa je v upravo imenoval še direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković. V upravi ostaja delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

Drobne Popovićeva je v današnjem sporočilu kot razlog za sporazumno prekinitev mandatov članom uprave navedla, da je prišlo do pomembnega razhajanja med upravo in nadzornim svetom pri izvajanju sprejete strategije.

Drobne Popovićeva je bila v nadzorni svet Petrola imenovana aprila 2017, ko je bila članica uprave SDH. Iz uprave SDH je po odstopu iz osebnih razlogov odšla junija lani.

slovenija 24.10.09 upravna stavba Petrol na dunajski ulici 50 v Ljubljani; foto: Slovenija Uresničilo se je. Petrol ostal brez uprave.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Lana66
    Lana66 22:04 25.oktober 2019.

    www.getmeets.com - je odlično spletno mesto za zmenke za odrasle s pametnim iskalnikom, ki najde spolnega partnerja!