Slovenija
41 ogledov

Vlada pripravila "dodatne nujne ukrepe"

Bodeča žica na Madžarski meji Žurnal24 main
Vlada je po današnji seji sporočila, da je je pripravila dodatne nujne ukrepe za obvladovanje migracijskih tokov, vključno s potrebnimi ukrepi za varovanje schengenske meje.

Kaj natančno pomenijo "dodatni nujni ukrepi", ki se bodo po potrebi začeli izvajati v naslednjih dneh, v sporočilu za javnost po končani seji niso zapisali. A glede na izjave ministrov gre sklepati, da je vlada prikimal postavitvi tehničnih ovir oziroma žičnatih ograj na meji s Hrvaško.

Zunanji minister Karl Erjavec je namreč pred sejo izpostavil, da je možna tudi odločitev o postavitvi tehničnih ovir na meji, a da je "to odvisno od ocene, odločitve pa da bodo sprejeli na podlagi razprave". Še bolj natančna je bila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je po vrhu notranjih ministrov v Bruslju, povedala, da bi lahko odločitev o postavitvi ograje sprejeli že danes, a da težko reče, saj je to odvisno tudi od ostalih partnerjev.

Predvidoma jutri pa naj bi predsednik vlade Miro Cerar "dodatne nujne ukrepe" pojasnil na novinarski konferenci.

Močan begunski val v sredo ali četrtek

Dodatne ukrepe vlade je sprožila tudi napoved o povečanju števila beguncev in migrantov sredi tedna. Število beguncev se je namreč konec tedna zamnjašalo predvsem zaradi stavke voznikov grških trajektov, ki pa se je zdaj končala. "V sredo ali najpozneje četrtek lahko pričakujemo od 20.000 do 30.000 migrantov," je pred današnjo sejo vlade ocenil zunanji minister Erjavec.

Hkrati pa slovensko vlado skrbi tudi možnost, da bosta Nemčija in Avstrija začeli ožiti njihovo sprejemanje. "Na podlagi teh informacij je vlada ocenila, da obstaja resna verjetnost, da se bo Slovenija v kratkem morala soočiti z težko obvladljivim številom beguncev oziroma migrantov, kar lahko vodi v humanitarno izjemno zaostrene razmere," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da  so ukrepe pripravili v svoji odgovornosti za življenja ljudi in nemoteno delovanje države.

"Šli smo čez svoje zmožnosti"

Notranja ministrica Györkös Žnidarjeva je po današnjem izrednem zasedanju Sveta ministrov EU za pravosodje in notranje zadeve v Bruslju sicer povedala, da je ostale države seznanila, da je Slovenija pod nesorazmernim pritiskom: "Šli smo čez svoje zmožnosti, tako iz vidika svojih kadrov kot tudi vidika humanitarne oskrbe migrantov." 

Györkös Žnidarjeva je izpostavila tudi, da Slovenija po svojih najboljših močeh izvaja pravila schengna. Vendar naj tudi pomoč ostalih evropskih policistov, ki pomagajo v Sloveniji, naj ne bi bila dovolj za zagotavljanje kontrole in upravljanja z migracijskim tokom na dolgi rok, saj Slovenija nima kapacitet za sprejem takšnega števila ljudi.

Vesna Györkös Žnidar  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Po besedah ministrice pa je tudi nemški kolega Thomas de Maizier opozoril, da ima Evropska unija le še nekaj tednov za ukrepe, preden bodo države začele sprejemati enostranske ukrepe.

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 34
  • blueone 11:13 10.november 2015.

    se strinjam, lepo napisano...samo lahko bi malo bolj natančno vire napisali :-)

  • ginko 10:37 10.november 2015.

    http://nova24tv.si/aktualno/iz-diplomatskih-virov-cerar-postavite-ograjo-ali-pa-letite-ven-iz-schengna/Komunistični mediji nonstop prikrivajo narodu resnico! Do kdaj še ? !

  • Dixon 09:49 10.november 2015.

    Ograja in tehnične ovire niso rešitev. To je samo prelaganje odgovornosti in v tem smo Slovenci svetovni prvaki.