Slovenija
2326 ogledov

Vlada prižgala zeleno luč za repatriacijo Slovencev iz Venezuele

Peter Jožef Česnik Saša Despot
Vlada je sprejela sklep, da začne proces repatriacije Slovencev, živečih v Venezueli, izvajati takoj.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je po seji vlade dejal, da se situacija v Venezueli iz tedna v teden slabša. Na začetku junija je Slovenija prejela prva povpraševanja o možnosti repatriacije tam živečih Slovencev. 

Kot je dejal minister, so situacijo podrobno pregledali. "Danes smo na vladi sprejeli sklep, da se nemudoma začne izvajati proces repatriacije," je povedal. 

Proces želijo izvesti tako, da bodo vključeni vanj čim manj travmatizirani. V postopku sodeluje sedem resorjev, oblikovana pa je bila tudi delovna skupina. 

"Vsega skupaj je 47 prosilcev. Logistično gledano izvedba ne bo enostavna, saj bomo imeli v oziru predvsem človeški oziroma humanitarni vidik," je poudaril minister.

Številka ni končna. "Za zdaj se je javilo toliko ljudi," je pojasnil minister. Razmere v Venezueli so zelo zaostrene, poleg pomanjkanja hrane in vode, jih pestijo tudi težave z dobavo zdravil, občasno so deli države brez elektrike. 

Po prihodu v Slovenijo jim bodo pomagali odpirati vrata, pri čemer bodo sodelovali tudi Venezuelci, ki že dlje časa živijo v Sloveniji, za katere minister upa, da jim bodo v veliko pomoč pri asimilaciji te skupine. 

Minister je zbranim dejal, da "po toliko letih ni enostavno iti z enim kovčkom po svetu. Upam, da mi boste pomagali asimilirati to skupino ljudi v slovensko družbo," je na koncu naslovil prošnjo na medije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Žurnalček 14:35 30.avgust 2019.

    Če jih boste tako reševali kot ste Slovence iz Sarajeva , bo pol njih že krepnilo , predno bodo prišli prvi rešeni !

  • marsal 13:06 30.avgust 2019.

    že nekajkrat sem naletel na Slovence , ki so se vrnili iz Argentine ! Vsi po vrsti so velike hinasvske pič.. !

  • Pepe007 09:59 30.avgust 2019.

    Ja, grde ZDA so vsega krive ... Pa Levica od tam kopira "super rešitve" in jih prenaša v Slovenijo ...