Slovenija
15 ogledov

Vlada prodaja 924 stavb, 680 zemljišč in falcona

Falcon Žurnal24 main
Gre za premoženje, za katerega je vlada ocenila, da ga država ne potrebuje več.

Vlada namerava prodati 924 stavb ali njihovih delov ter 680 kompleksov zemljišč, piše današnje Delo. Naprodaj so tudi premičnine, med njimi falcon z izklicno ceno 14,8 milijona evrov.

Seznam, v katerem je z odprodajo premoženja predvidenih 126 evrov milijonov prihodkov, je 11. maja potrdil tudi državni zbor, piše Delo, ki opozarja, da je dokument nepregleden, čeprav preglednost seznama zahteva posebna uredba. Vendar naslovi ob večini stavb niso navedeni, izpisana je le katastrska občina in številka, pod katero je nepremičnina vpisana v zemljiško knjigo.

Najemnine manj kot 50 evrov

Samo ministrstvo za obrambo prodaja za 20,3 milijona evrov stanovanj. In kot pišejo v Delu, je ob mnogih nepremičninah zapisano, da jih vojska ne potrebuje več ali jih trenutno ne potrebuje. Za te nepremičnine najemnine pogosto ne dosegajo 50 evrov mesečno.

Hkrati pa namerava država v Bohinju najeti tisoč kvadratnih metrov velik hotel za izvajanje dejavnosti ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Letošnji strošek naj bi znašal 60 tisoč evrov. Isto ministrstvo načrtuje tudi najem stavbe v Slovenj Gradcu, v kateri je šola in zanjo odšteti 85 tisoč evrov najemnine.

Najemi predvidoma že dogovorjeni

Vlada nepremičnine tudi oddaja. Ena od zanimivosti, ki so jo objavili v Delu, je oddaja merilne postaje agencije za okolje na Županjih njivah za 20 evrov mesečne najemnine ter oddaja 30 kvadratnih metrov poslovnih prostorov s pripadajočim zemljiščem v eni od stavb psihiatrične bolnišnice v Ormožu za 90 evrov mesečno.

Prostore prav tako oddaja Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, in sicer na 21 lokacijah, ki pa niso opredeljene niti po mestu, katastrski občini ali velikosti. Najemnine znašajo med 66 in 208 evri mesečno, vendar so pogodbe neposredne, kar po poročanju Dela pomeni, da so najemi že dogovorjeni.

Z istim odlokom se odreja tudi nakup 3270 kvadratnih metrov novih pisarn za nemoteno delovanje državnega zbora, letošnji izdatek naj bi znašal 216 tisočakov. Za potrebe državnega zbora je predviden še nakup 1640 kvadratnih metrov parkirišč na Trgu republike, na Erjavčevi cesti in Kongresnem trgu. Za nakup bodo odšteli četrt milijona evrov.

Komentarjev 1
  • mia 07:21 08.julij 2012.

    za dober kredit pri NLB kupim falcona