Slovenija
77 ogledov

Vlada prodaja falcona po polovični ceni

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Neslavno vladno letalo bo država prodala po orientacijski ceni 13,7 milijona evrov.

Odločitev o prodaji letala, ki ga je država ob veliko medijskega prahu kupila za 28 milijonov dolarjev, je padla že februarja, za prodajo pa so se na vladi odločili, ker uporaba letala v sedanjih pogojih ni gospodarna. V letnem načrtu so letalu določili orientacijsko vrednost 13,7 milijona evrov, kar je približno pol manj, kot je bila nabavna cena letala.

Kot so napovedali že februarja, bodo po potrditvi letnega načrta oblikovali delovno skupino, ki bo začela s postopkom prodaje. Delovna skupina bo tudi odločila, ali bo prodaja falcona potekala v obliki licitacije ali razpisa. Vlada bo potrebne postopke za prodajo pripravila v času, ko bo falcon na servisu. Po vrnitvi s servisa se bo letalo lahko občasno, v posebnih primerih uporabljalo za potrebe državnih organov.

Zgodovina
Vlada je falcona kupila leta 2001, tri leta pozneje pa ga je dala v najem v ZDA. Avgusta lani je letalo iz ZDA priletelo v švicarski Basel na servis, oktobra pa je pristalo na brniškem letališču.

Po vrnitvi letala v Slovenijo so se nadaljevala pogajanja s ponudniki za najem letala. Razpis je bil neuspešen, vlada pa je decembra sklenila, da falcona odda v operativno upravljanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.