Slovenija
70 ogledov

Vlada proti legalizaciji konoplje

Konoplja PU Novo mesto
Slovenska vlada ne podpira predloga zakona o konoplji, ki je zbral več kot deset tisoč podpisov volilcev.

Kot je zapisala v mnenju državnemu zboru, je "področje prepovedanih drog pri nas ustrezno in dokaj celovito urejeno", obenem pa izraža zaskrbljenost, da "bi se s takšno rešitvijo prispevalo k povečevanju rabe konoplje v Sloveniji v celotni populaciji in predvsem pri mladih". Obenem državnemu zboru predlaga, naj predloga zakona ne sprejme.

Pomembni so poslanci

"Tako mnenje vlade sem pričakoval, ker so nam že prišli povedat, da vlada sploh ni za ta zakon. Ampak se ne damo, ker vlada je nekaj, poslanci so nekaj, mi moramo prepričati poslanske skupine. Javna razprava mora biti čim daljša. Daljša ko bo, več argumentov bomo imeli na sebi," pravi Jaka Bitenc iz Slovenskega konopljinega socialnega kluba (SKSK).

Kot poudarja, mnenje vlade nikakor ne pomeni konca v prizadevanju za legalizacijo konoplje. "Jaz mislim, da je to zelo dober začetek. Mnenje vlade je mnenje vlade in ga jaz ne morem spremeniti. Vlada pa ni parlament in ljudje konec koncev,“ pravi in dodaja, da so ključni poslanci in poslanske skupine, s katerimi imajo pogovore: "Več bomo lahko povedali v naslednjih mesecih. Vsekakor sem optimist in mislim, da je leto 2014 leto sprememb in bomo letos doživeli eno spremembo, naslednje leto pa spremembo zakona.“

"Če bo referendum, bo uspešen"

Kot še poudarja Bitenc, tudi če predlog zakona v državnem zboru ne bi dobil podpore, še vedno obstaja možnost referenduma. "Glede na to, da smo zbrali čez 28 tisoč podpisov, nam ta možnost ostaja in tudi te možnosti, jaz mislim, da se naši politiki bojijo. Sem pa prepričan, da če bo referendum, bo ta tudi uspel."

Komentarjev 8
  • Zoran Župevec 08:53 17.januar 2014.

    Logično. Dilerji morajo zaslužit za svojo porabo. Če bodo ob zaslužek, ki ga ustvarijo z prodajo trave državljanom, bodo morali dvignit ceno koke za elito. To pa ne gre, ker ima elita prenizke plače, a ne. Najbolj mi je smešno, ...prikaži več ko nasprotniki legalizacije privlečejo na plan "ja, se bo dostopnost povečala". Pa saj bolj dostopno že bit ne more. Poleg tega da ne pozabimo na nove direktne zaposlitve, nove davke, manj dela za policijo ter več prostora v prenatrpanih zaporih. Raje naj povečajo restrikcijo alkohola, ki je glede na raziskave v večji meri vstopna droga pri uživalcih trdih drog (aja, to je ponavadi še en argument nasprotnikov) in veliko bolj socialno škodljiva droga. Sicer pa, koliko časa bo trajalo, da legalizacijo prekopiramo od Amerike? Saj ostalo smo itak že, predvsem korupcijo.

  • overjentrot 01:33 17.januar 2014.

    "mal" ti več beri, pol pa probaj razmišljat...

  • dragec 19:10 16.januar 2014.

    mal, džointa, mal koke, mal metadona....tooooooo