Slovenija
22218 ogledov

Vlada radikalno: Novinarji ne bodo mogli več zastavljati vprašanj politikom

Janez Janša Saša Despot
Novinarji smo danes iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom) dobili obvestilo, da se je vlada odločila na glavo obrniti način komuniciranja z nami.

"Obveščamo vas, da z današnjim dnem začenjamo z drugačnim načinom komuniciranja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19. Da bi čim bolj zmanjšali možnost okužbe ter zaščitili tudi vas, bodo odslej redne izjave potekale v neposrednem prenosu iz novinarskega središča vlade večkrat na dan. Izjave bo prenašala TV Slovenija, ki bo drugim medijskim hišam brezplačno dala na voljo ves avdiovizualni material z izjav,“ so sporočili.

Novinarji torej politikom v živo ne bomo več mogli zastavljati vprašanj.

Na Ukomu sicer mirijo, da bodo tako kot doslej na izjavah zagotavljali kompetentne sogovornike, o čemer nas bodo redno in pravočasno obveščali: „Prisotnost predstavnikov medijev na izjavah žal ne bo več mogoča, zato vas prosimo, da nam svoja vprašanja pošljete po elektronski pošti. Potrudili se bomo, da bo nanje odgovorjeno.“

V Društvu novinarjev Slovenije so razumljivo besni. "Ostro protestiramo proti napovedani spremembi načina komuniciranja z mediji, ki predstavnikom medijev ne omogoča prisotnosti na izjavah vlade za javnost. Ocenjujemo, da gre kljub resnosti trenutne situacije za nesorazmeren in restriktiven ukrep. Popolni suspenz novinarjev je nevarna stvar. Zastavljanje vprašanj nosilcem oblasti je ključno za nadzor in demokracijo ter je osnovna naloga novinarjev. Če bodo novinarji morali zastavljati vprašanja vnaprej, ne bodo imeli možnosti reakcije na odgovore s podvprašanji," so zapisali. 

"Ravno v teh časih, ko ljudje ostajajo doma, so mediji njihovo okno v svet. Hkrati novi omejevalni ukrepi in grožnja novega koronavirusa sprožajo številna vpašanja in skrbi, ki jih naslavljajo na medije, zato je prav, da mediji poskušajo javnosti zagotoviti vse relevantne informacije, ki so potrebne, da ravnajo samozaščitno. Do teh informacij pa lahko pridejo le s postavljanjem vprašanj odgovornim in so torej mediji danes še bolj kot kadarkoli podaljšana roka javnosti, ki se ji oblast ne sme izogibati. Obstajajo številne tehnološke možnosti za komunikacijo v realnem času, zato mora vlada vzpostaviti vsaj videokonferenčne kanale, ki bodo novinarjem omogočili sprotno zastavljanje vprašanj. Vlado pozivamo, naj novinarjem omogoči prisotnost na izjavah za javnost vsaj na daljavo in tako zagotovi dostop do informacij v javnem interesu," so še dodali v društvu.


 

Komentarjev 27
 • Avatar Wolf Wolfman
  wolf37 15:15 22.marec 2020.

  Ko bodo politiki odstopili s svojih mest in ne bodo prejemali našega denarja za plače, potem lahko kaj takega govorijo, dokler jih pa plačuje narod bodo imeli novinarska vprašanja. Preko elektronske pošte oz. brez neposrednega stika se lahko dobro pripravijo ...prikaži več z lažmi na odgovore, zato je treba vztajati, da je to neustavno. Lahko se pogovarjajo kot do sedaj na varnostni razdalji in z zaščitno opremo, nikakor pa ne preko medijev. To je neustavno in nedemokratično čeprav v teh težkih časih.

 • arthur 22:14 20.marec 2020.

  Test

 • arthur 22:13 20.marec 2020.

  Kalimero si s takšnim vladanjem koplje jamo z dokaj zavidljivo hitrostjo. Njegovi fani pa itak ne vidite prsta pred nosom.