Slovenija
14 ogledov

Vlada razgrajuje Nek

V naslednjih letih se bo začela gradnja odlagališča radioaktivnih odpadkov. Žurnal24 main
Vlada je na četrtkovi seji sprejela predlog novele zakona o Nuklearni elektrarni Krško, podprla je sodelovanje Slovenije v operaciji na Kosovu in sklenila, da NLB začne dejavnosti za uvrstitev na borzo.

Vlada je na četrtkovi seji sprejela predlog novele zakona o Skladu za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) in odlaganja radioaktivnih odpadkov iz Nek. Z novelo zakona se bo podrobneje opredelil namen porabe sredstev, ki so se v 12 letih delovanja stekla v sklad. Sklad namreč v naslednjih letih čaka začetek izgradnje odlagališča radioaktivnih odpadkov, zato je treba v zakonu natančneje opredeliti namen porabe teh sredstev, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Tomaž Jeršič.

 

Vlada je še sprejela ...

Vlada je na seji imenovala tudi nove člane sveta za visoko šolstvo, sprejela uredbo o spremljanju ulova in prodaje ribiških proizvodov, imenovala novega direktorja Urada RS za varstvo konkurence in tako dalje.

Operacija na Kosovu
Vlada je na seji tudi dala soglasje za sodelovanje Slovenije v operaciji Kfor na Kosovu z motoriziranima četama slovenske vojske z dodatnimi poveljniško-logističnimi elementi v skupni velikosti do tristo pripadnikov, in sicer za obdobje od septembra do marca naslednje leto. Vlada je ob tem obrambno ministrstvo pooblastila, da izvede potrebne postopke za napotitev teh dveh čet SV na Kosovo.

Če pristojni organi Nove Ljubljanske banke (NLB) ne bodo začeli dejavnosti za sprejem delnic v borzno kotacijo, bo vlada na redni letni skupščini banke predlagala, naj NLB najpozneje do konca avgusta začne dejavnosti za uvrstitev na Ljubljansko borzo vrednostnih papirjev.

Vlada ribičem ne bo povrnila škode, nastale z uvedbo ERC
Zahtevi za poplačilo nastale gospodarske škode, ki je po navedbah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije nastala zaradi hrvaške enostransko razglašene zaščitne ekološko-ribolovne cone, ni mogoče ugoditi, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

Ekološko-ribolovna cona (ERC), ki jo je Hrvaška enostransko razglasila za države članice EU, ni nikoli imela nikakršnih učinkov, so zapisali v Ukomu. Za EU namreč vseskozi velja dogovor, ki je bil junija 2004 sklenjen med Slovenijo, Italijo, Hrvaško in Evropsko komisijo. V njem se Hrvaška zavezuje, da ERC za države članice EU ne bo uveljavila, dokler ne bo prišlo do sporazumne in evropsko naravnane rešitve tega vprašanja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.