Slovenija
18 ogledov

Vlada razkrila pokojninsko reformo

Žurnal24 main
Glede na končen vladni predlog pokojninske reforme bodo moški in ženske delali do 65. leta. Sindikalisti: ženske bodo žrtve, val predčasnih upokojitev. ZSSS napoveduje referendum.

Moški in ženske bodo izenačeni, oboji bodo delali do 65. leta, vendar vlada predlaga za ženske prehodno obdobje, tako da bo starost 65 obveljala za ženske šele po letu 2020, poročajo Finance.

Lahko pa se bodo moški in ženske upokojili prej, če bodo dosegli 43 oziroma ženske 41 let delovne dobe. Možna bo tudi predčasna upokojitev, a bo ta pomenila nižjo pokojnino. Ženske bodo lahko uveljavljale tudi zmanjšanje upokojitvene starosti na račun starševstva, vendar za največ dve leti.

Obračunsko obdobje za izračun pokojninske osnove bo 34 zaporednih let, še vedno pa ni znana formula za usklajevanje pokojnin z rastjo plač in inflacijo. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je najprej predvidevalo švicarsko formulo, po kateri se pri usklajevanju pokojnin upošteva 50 odstotkov rast plač in 50 odstotkov inflacija, izračun pa je narejen tudi za možnost 60 in 70 odstotkov rast plač in 40 oziroma 30 odstotkov inflacija.

Reforma naj bi zaživela med letoma 2020 in 2025, zdaj pa so na vrsti najprej sindikati in delodajalci. Pogajanja med njimi naj bi se končala do konca tega meseca. 

Sindikalisti: proti
Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja:
"Bistvenih sprememb v tem predlogu oziroma osnutku zakona ni. Vlada je ostala na točki, ko so se socialni pogovori končali. To pomeni, da bo vlada šla neusklajeno s sindikati in delavci v parlament in tam poiskala podporo, ki je ni dobila pri socialnih partnerjih. Predvsem ženske so največja žrtev te reforme, saj bodo izenačene z moškimi, obenem pa se jim bo podaljšala delovna doba. To so preostre spremembe. Vlada pa ne ponuja odgovora, kaj bodo ljudje imeli od tega. Odgovor, da je to nujno, je ideološki."

Drago Lombar, predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost:
"V tem predlogu, ki smo ga dobili šele včeraj ob pol sedmih zvečer, sem uspel preleteti le člene, ki so bili za nas sporni, kot sta upokojitvena starost in delovna doba. In tu ni sprememb, zato z naše strani soglasja ni. Lahko napovem, da se bomo 25. avgusta dobile vse sindikalne centrale in potem bomo skupaj dali pobude na vlado. Če jih Pahor ne bo sprejel, bo osnutek zakona šel v odločanje v državni zbor."

Dušan Miščevič, sekretar Sindikata carinikov Slovenije:
"Že prva novica je v carinski službi sprožila val predčasnih upokojitev. Cariniki ne zmorejo tako dolgo delati – razen če tvegajo svoje zdravje. Saj bi še razumeli, če bi imeli posebna delovna mesta za starejše. Ampak jih ni. Tehnologija dela se spreminja, starejši zaposleni pa niso tako fleksibilni in prilagodljivi kot mlajši. Če bi se država s konkretnimi ukrepi pripravljala na te velike spremembe kako desetletje, bi še šlo ..."

Milan Utroša, sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS):
"Pri ZSSS ta predlog zavračamo. Besedilo ni usklajeno s socialnimi partnerji. Vlada se je odločila, da bodo delali stari, iztrošeni ljudje, mladi pa bodo viseli na zavodu za zaposlovanje. To je zanje ceneje. Vlada tako tudi nadaljuje s spreminjanjem vrednot, ko edina vrednota postaja profit, za katerim tiči pohlep. Odpravlja se socialna država. Slovenija v tem mandatu nima ministra za delo, ampak ministra proti delavcem. Zato napovedujemo naknadni zakonodajni referendum, če bo državni zbor ta zakon sprejel."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.