Slovenija
10 ogledov

Vlada razrešila Albina Gutmana

25_03_09_anpe_ljubica_jelusic Žurnal24 main
Vlada je na predlog ministrice za obrambo Ljubice Jelušič razrešila načelnika generalštaba SV generalpodpolkovnika Albina Gutmana. Nasledil ga bo generalmajor Alojz Šteiner.

Vlada je na današnji seji na predlog ministrice za obrambo Ljubice Jelušič razrešila načelnika generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnika Albina Gutmana. Ta bo ostal v direktoratu za obrambno politiko do upokojitve. S 1. majem bo Gutmanovo mesto zasedel generalmajor Alojz Šteiner, ki je do zdaj opravljal funkcijo namestnika načelnika generalštaba Slovenske vojske.

Ministrica Jelušičeva je povedala, da je pri izbiri Šteinerja upoštevala naslednje kriterije: ustrezen vojaški čin in izkušnje, sodelovanje pri osamosvojitvi Slovenije kot eden glavnih organizatorjev manevrske strukture, končane najvišje vojaške šole in 30 let vojaške kariere.

Kot ključen razlog za njegovo imenovanje pa je ministrica navedla povezavo s prihodnostjo SV, saj ta potrebuje ekipo ljudi, ki se bo spopadla z zahtevnimi vojaškimi nalogami in ki bo ostro posegla v strukturo SV, saj se finančni viri za delovanje obrambnega sektorja zmanjšujejo. Šteiner je v zadnjih mesecih opravil pomembno analitično vlogo, zato je ministrica precenila, da bo lahko opravil to nalogo.

"V prihodnjih dneh bom na mesto namestnika generalštaba imenovala brigadirja Branimirja Furlana", je še povedala Jelušičeva.

Sporna oprema patrij
Tudi Gutman je bil eden izmed pogosteje omenjenih v aferi patria. Pri nakupu oklepnikov 8x8 naj bi pristal na pomanjkljivo opremo oklepnikov, ki ne ustrezajo pričakovanjem Nata.

Gutman je generalštab vodil, čeprav nima univerzitetne izobrazbe. Ta pomanjkljivost zakonsko sicer ni sporna, saj zakon predvideva določena popuščanja pri vseh, ki so zaslužni za osamosvojitev Slovenije ali pa so v vojski zaposleni še iz časa osamosvajanja države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.