Slovenija
26 ogledov

Vlada razrešila nadzornike

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Vlada je razrešila nadzornike Pošte Slovenije in Holdinga Slovenske elektrarne. Pahor: niso delali domačih nalog. Radićeva: precej nejasnih pogodb direktorjev podjetij v delni državni lasti.

"Člani HSE (Holding Slovenske elektrarne) enostavno ne uživajo več zaupanja te vlade," je po seji vlade povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Tudi pojasnil, zakaj so razrešili direktorja HSE Boruta Meha, ji še niso poslali. Radićeva je že prejšnji teden želela zamenjati nadzornike, ki potem ne bi mogli razrešiti Meha, a ji to ni uspelo uvrstiti na dnevni red vlade. Po neuradnih informacijah ji je to preprečil finančni minister Franci Križanič.

Kot je dejala Radićeva, pa sta se sinoči slišala s premierjem Borutom Pahorjem in ugotovila, da je zadeva pripravljena za obravnavo na današnji seji vlade, kjer so se nato odločili za razrešitev.

"Ko bomo razrešili štiri, pet nadzornih svetov, ker nadzorniki ne opravljajo domačih nalog, potem petega in šestega ne bo treba razrešiti," pravi premier Pahor.

Razrešeni tudi nadzorniki Pošte
"Tudi nadzorni svet Pošte ne uživa zaupanja lastnikov,"
je še povedala Radićeva, zato so jih razrešili.

Da bo na dnevnem redu vlade tudi razrešitev nadzornikov Pošte Slovenije, smo napovedali že včeraj.

S tem naj bi ministrica za gospodarstvo in podpredsednica Zares Darja Radić pripravljala teren za zamenjavo direktorja Pošte Aleša Hauca, trdijo poznavalci.

"Stavke v energetiki ne bo"
Ministrica za gospodarstvo se je srečala s sindikatom energetike, ki za 12. oktober napoveduje stavko. Napoveduje, da stavke ne bo. Kot pravi, so se danes delno že dogovorili, v ponedeljek pa bo še en sestanek.

Danes je ponovno opozorila, da Hauc ni želel vrniti preveč izplačanih plač. Kot je znano, se je izkazalo, da Hauc pri plači ni upošteval tako imenovanega Lahovnikovega zakona o omejitvi plač direktorjev podjetij v delni državni lasti. Ravno zaradi tega je Radićeva sprožila pregled pogodb vodilnih v podjetjih, ki so delno v državni lasti.

"Precej je takih pogodb, ki so nejasne," je odgovorila danes na vprašanje, kako poteka pregled. Zaradi tega bodo od določenih podjetij zahtevali dodatna pojasnila glede višine plač, ne bodo pa za zdaj povedali, za katera podjetja gre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.