Slovenija
21 ogledov

Vlada se hoče pogajati s protestniki

Protest študentov. Anže Petkovšek
Štipendije. Študenti na zasedenem filofaksu hočejo štipendije za vse, vlada odgovarja, da jih viša.

Minister za visoko šolstvo Igor Lukšič bo sklical študentski svet na vladi in na pogovor povabil protestnike, ki že četrti dan zasedajo filozofsko fakulteto.

Hočejo brezplačen študij

Vlada je razpravljala o zahtevah študentov in profesorjev, ki so združeni v gibanje Mi smo univerza (MSU). Odzvali so se predvsem na njihovo zahtevo o brezplačnem šolstvu.

Strinjajo se, da je bilo “zaradi neustrezno zastavljenega cenzusa pred letom 2007 dodeljenih premalo državnih štipendij”, kar je prizadelo predvsem socialno najšibkejše družine.

Zato so zvišali cenzus, pričakujejo pa, da se bo s 1. januarjem število štipendistov še povečalo, ker bodo po novem upoštevali povprečno neto plačo. Cenzus se bo tako zvišal za okoli 60 evrov.

Problematična tudi višina

Vlada zagotavlja, da se bodo osnovne državne štipendije za študente prihodnje leto povečale z dozdajšnjih 60 evrov na 190. Zvišali bodo tudi nekatere dodatke. Študenti vseeno menijo, da te štipendije ne omogočajo dostojnega življenja, predvsem pa jih motijo šolnine na doktorskem študiju in šolnine, ki naj bi bile vpeljane na drugi bolonjski stopnji.

Ena izmed ključnih kritik gibanja MSU je nekakovosten bolonjski študij, ki je po njihovem mnenju razvrednotil diplomo, študente in profesorje pa preobremenil. Prav tako opozarjajo na nekakovosten učni proces, “kjer študenti nimajo nobene besede”. Zato pripravljajo načrt o samoupravnem študijskem programu brez izpitov.

Komentarjev 1
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 21:05 27.november 2011.

    Samo solnine za doktorski studij naj ukinejo (in 2. stopnjo) pa je. Stipendije gor ali dol - naj se magari vsakemu ponudi streha nad glavo in trije obroki na dan, pa cetudi stipendije ukinejo - potrebno je pa nujno solnine ...prikaži več ukinit!! Dol s solninami bi morala biti njihova edina zahteva!