Slovenija
17 ogledov

Vlada se izogiba javnim razpravam

državni zbor Anže Petkovšek
Zagovorniški center CNVOS opozarja, da je vlada v prvih stotih dneh vztrajno kršila pravico državljanov do sodelovanja pri nastajanju zakonov.

Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevaldnih organizacij (CNVOS) opozarja, da je vlada Mira Cerarja v prvih 100 dneh je pripravila 138 predpisov in kar 69 odstotki (95 predpisih) ni upoštevala določbe o obveznem 30-dnevnem javnem posvetovanju s tistimi, ki jim bodo novi zakoni služili.

V tem času pa ima strokovna javnost, predvsem pa tisti, ki jim bo zakonska sprememba življenje v najslabšem primeru postavila na glavo, k predlogu pripravijo dopolnila, pripombe, komentarje ali morebitne alternative.

Najslabši Klemenčič, najboljši Židan

Najslabše so pri CNVOS ocenili pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, saj javne razprav ni bilo pri nobenem od predpisov ki jih je pripravilo njegovo ministrstvo. Najbolje pa sta se odrezala minister Dejan Židan in ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvi in prehrano z "zgolj" 37 odstotkov predpisov brez javne razprave.

"Kljub zvenečim obljubam začenja nova vlada svoj mandat celo slabše, kot ga je končala predhodna. Pri slovenskih vladah na žalost torej niti pravnik na čelu niti bivši šef protikorupcijske komisije kot minister nista garant za to, da bi spoštovale predpise ali delovale transparentno," je rezultate števca kršitev resolucije o normativni dejavnosti komentiral direktor CNVOS Goran Forbici.

Komentarjev 7
  • Rastok 17:26 29.december 2014.

    Res žalostno, čeprav so na začetku zagotavljali, da tako oni res nebodo vodili države...

  • dragec 22:09 28.december 2014.

    ne gospa, Majer je spreobrnjeni veliki vodja, kriminalec - JJ vodja najbolj delujoče stranke SSDSS i to je bil moto US, da tega psihopato izpustijo????

  • Kranjica 20:51 27.december 2014.

    Žal precej volivcev tako razmišlja. Komaj se prikaže nov obraz, že ga volijo in seveda so potem razočarani. Tako so volili Jankovića, tako so se navdušili nad Bratuškovo, tako so volili Cerarja, samo, da ne bi bil izvoljen Janša. Sedaj ...prikaži več pa imajo, kar so skuhali in žal še mi vsi ostali, ki nismo volili prej navedenih.