Slovenija
23 ogledov

"Vlada se NLB ne odpoveduje"

nlb Žurnal24 main
Premier Borut Pahor je dejal, da se bo treba odločiti o načinu dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke (NLB).

"Odločitev, ki je pred nami, je, ali dokapitalizacija z denarjem davkoplačevalcev ali z vstopom novega strateškega partnerja," je dejal Pahor in dodal, da se država banki ne odpoveduje.

Delničarji NLB so se na skupščini seznanili s poslovanjem v letu 2009.

Država kot največji delničar je izrazila razočaranje nad lanskim poslovanjem, ki po njenem ne more biti zgolj posledica krize.

Skupščina pa ni odobrila novega odobrenega kapitala, kar bi omogočilo konverzijo terjatve države iz poroštva v lastniški delež.

Država v primeru vstopa novega strateškega partnerja v NLB ne bi bila več večinski lastnik, "bi pa obdržala kontrolni delež in s tem usmerjala njeno strategijo", je pojasnil.

"Interes nadzornega sveta, uprave in države kot zdajšnjega večinskega lastnika je, da je NLB pomemben bančni igralec v tem geopolitičnem prostoru, zato potrebuje dokapitalizacijo," je povedal premier.

Vlada po besedah Pahorja čaka, da ji nadzorni svet in uprava NLB prihodnji teden predstavita izbiro ene od alternativ, "ki po mnenju nadzornega sveta in uprave zavaruje interese NLB kot dobre banke z najsodobnejšimi bančnimi storitvami in produkti kot regionalnega bančnega akterja in ne samo kot ene banke izmed mnogih, ki se borijo za obstoj znotraj svojega bančnega trga".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.