Slovenija
16 ogledov

"Vlada se predčasnih volitev ne boji"

Prvak SDS je prepričan, da ima slovensko pravosodje očitna dvojna merila. (Foto: Žurnal24 main
Premier Borut Pahor se ne namerava ozirati na ocene opozicije, ki je danes izrazila željo po predčasnih volitvah, je premier dejal v odzivu na oceno delovanja vlade predsednika SDS Janeza Janše.

Premier Borut Pahor meni, da tovrstne ocene opozicije "verjetno temeljijo na trenutnih raziskavah javnega mnenja", da pa ima opozicija pravico do svojega mnenja. Odločen je, da bo vlada še naprej ostala zavezana izvajanju temeljitih strukturnih reform. "Po reformah trga dela in pokojnin sledijo v kratkem še zdravstvena in kmetijska reforma ter reforma javnega sektorja," pojasnjuje Pahor. Z omenjenimi reformami želi vlada doseči dolgoročno stabilizacijo javnih financ, ohraniti socialno povezanost in Slovenijo uvrstiti med najbolj razvite in uspešne države Evropske unije.

Vlada se po Pahorjevih besedah predčasnih volitev ne boji, saj bodo "na koncu o njeni uspešnosti v vsakem primeru odločili volivci".

"Potrebne čim prejšnje volitve"
"Prva polovica mandata za to vlado ni bila težka, saj problemov ni reševala, ampak zgolj najemala kredite. Problem je ustvarjati, ne trositi. Zato bodo naslednji mandati res težki," pa meni prvak opozicijske SDS Janez Janša. Po njegovem so "potrebne čim prejšnje volitve in nova vlada, ki bo gradila na čim širšem konsenzu".

Janša pravi, da išče ta vlada širši konsenz pri nepomembnih temah. "Ni vprašanje, ali bo zdržala koalicija, vprašanje je, ali bo zdržala Slovenija," še pravi Janša. Dodaja, da strukture, ki danes upravljajo Slovenijo "preprosto niso učinkovite. Od besed se ne živi, beseda reforma tem 5600 podjetjem ne bo odblokirala žiroračuna." Ne ve, ali so predčasne volitve v tem trenutku možne, a predlaga, "da to stestiramo".

"Prva polovica mandata je izgubljen čas"
Janša ocenjuje, da je "prva polovica mandata te vlade izgubljen čas za Slovenijo". Ta vlada je državo bolj zadolžila, najela je več kreditov kot vse dosedanje vlade, vključno s tisto iz časa Kraljevine Jugoslavije.

Če bo šel ta trend zadolževanja, ki ga je vlada predstavila kot strategijo reform, naprej, bo znašal dolg Slovenije leta 2015 dvajset milijard evrov, pravi Janša.

"Namesto nove kadrovske politike smo dobili rdeč in oranžen kadrovski cunami in na koncu kaos, v katerem se ne ve, kdo pije, kdo plača." Sicer je res, da vlada blaži socialno krizo, a novih delovnih mest ji ne uspe ustvarjati, poudarja Janša.

5600 podjetij z blokiranimi računi
V Evropi se je bančni sektor reformiral, pri nas pa zahtevajo dokapitalizacijo. Dosegli smo rekord po številu podjetij z blokiranimi računi, saj jih je že več kot 5600, v njih pa je zaposlenih več kot sto tisoč ljudi. Vlada je povozila socialni dialog "v razmerah, ko ima poklicno naklonjene sindikate".

Vlada si za uspeh šteje podpis arbitražnega sporazuma, a kaže se, da je napaka, saj do izmenjave diplomatskih not še ni prišlo. To se ne bo moglo odlašati v nedogled, opozarja Janša.

"Neučinkovitost sodnega sistema"
Zadeva Satex je odraz neučinkovitosti sodnega sistema. Zadeva bulmastifi kaže na razpad pravnega sistema. "Vse te zadeve so naredile iz Slovenije karikaturo pravne države," je dejal. Ni problem, če javnost izgubi zaupanje v politiko, problem je, če izgubi zaupanje v sodstvo, kar se je zgodilo pri nas.

"Izgon Erjavca velika politična napaka"
Prvak SDS med političnimi napakami Pahorjeve vlade izpostavlja nesprejetje partnerstva za izhod iz krize ter podpis arbitražnega sporazuma brez širšega političnega soglasja. Napaka je tudi vladna pokojninska reforma, v tej luči pa izgon predsednika stranke, ki je za to reformo ključna, iz vlade. Izgon Karla Erjavca kot predsednika koalicijske stranke iz vlade, je po Janševem mnenju nasploh Pahorjeva velika politična napaka.

"Prešli na neorganizirano plenjenje"
Na pismo Sebastjana Jeretiča premierju Pahorju Janša odgovarja, da kaže, da "postaja stanje v državi kaotično, saj smo iz organiziranega plenjenja prešli na neorganizirano plenjenje".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.